čtvrtek 16. července 2020

Audiokniha / Parazit

Titul: Parazit
Autor: David Koepp
Interpret: Filip Švarc
Délka poslechu: 9 hodin 37 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Poté, co srovnali se zemí vesnici, jejíž obyvatele zabila parazitická plíseň, odvezli si agenti DTRA jediný vzorek. A ten se po 30 letech začíná šířit...

Obyvatele vesnice uprostřed australské pustiny pozabíjela parazitická houba či plíseň, která sem „spadla z nebe“ v troskách vesmírné stanice Skylab. Odborníci na bioterorismus Roberto Diaz a Trini Romano nechají za dramatických okolností raději vše srovnat se zemí. Do USA převezou jediný vzorek, který pro případné budoucí válečné účely uloží ve vojenském podzemním skladišti. Po třiceti letech se však organismus začne šířit a pouze agent v důchodu Roberto Diaz ví, jak velkou hrozbu pro svět představuje. Nad bývalým armádním prostorem mezitím vyrostl systém skladovacích kójí, jehož ostrahou je smolař Travis a svobodná matka Naomi, kteří nemají nejmenší potuchy, čemu budou muset čelit.


Recenze
 
K smrti nudná práce hlídačů samoobslužných skladovacích boxů se změní o noční boj o život, o záchranu lidstva, o záchranu celé planety. V tajných podzemních prostorách skladiště se totiž začíná šířit něco, co mělo zůstat navěky pod pokličkou. Něco, co má jedinou touhu. Šířit se dál. A to rychle. Naštěstí Naomi je chytrá holka a Travis tak trochu drsňák, takže společně s agentem ve výslužbě vytáhnou do boje s parazitickou houbou.
 
Tento jednoduchý poslech jsem si moc užila. I když se nejedná o bůhvíjak hlubokomyslný příběh, podstata mi přišla impozantní. V době, kdy mutuje kdeco, si dovedu představit, že něco podobného opravdu vznikne. Asi to nebude tak dokonalé, tak inteligentní a tak agresivní, ale stát se to může. Líbil se mi detailní popis fungování parazitické houby, šíření a postupné zdokonalování.

Ano, audiokniha má silný nádech amerického béčkového akčňáku, je tam pár slabších míst a pár klišoidních vzorců - agent ve výslužbě, záchrana světa obyčejnými civilisty, záporáci, spousta střílení a taky nesmí chybět nějaká ta lovestory. V příběhu se mi líbil cynický humor a celkové nadlehčení zápletky lidskými osudy. Beru to tak, že pokud by autor ubral té divokosti, stala by se z knihy vskutku nepříjemná a děsivá záležitost.

 
Kniha je zároveň varováním před nebezpečím biologických zbraní, o tom, jak jsou organismy vrtkavé a nestálé, jak jednoduše se může tajný experiment zvrtnout.

Pokud se nebráníte žánru někde na pomezí scifi a katastrofického románu, zkuste, nebudete zklamaní. 

-
Tuto audioknihu jsem si svobodně vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat