středa 22. července 2020

Časopis pro děti / Ben Já Mína & Karty s aktivitami

Zatím jsem na trhu nenašla tak vkusně a zajímavě pojatý časopis pro předškolní a mladší školní děti než je skautský Ben Já Mína. Taky už jsem o něm jednou psala. To byl ale ještě v plenkách. Před třemi lety jsem tak s Klárkou přelouskala jedno z prvních čísel o vesmíru. A hned zařídila předplatné. Každé číslo časopisu je tematicky zaměřené a malému čtenáři nabízí celou škálu činností. Krom zajímavého čtení přichází s tipy na tvoření, většinou obsahuje i nějakou společenskou hru, samozřejmostí jsou úkoly, hádanky, křížovky. To všechno na podkladu perfektních ilustrací.


Na jaře jsem vzala na chatu do Jeseníků časopis s tématem povolání (Čím chci být) a s dětmi jsem si ho moc užila. Aktivity jsou totiž tak šikovně zpracované, že přímo vybízí k dalším rozpravám a úkolům. Pokud byste si přece jen nevěděli rady, ke každému číslu si můžete na webu stáhnout metodiku, což je super užitečná věc. Od povolání jsme se třeba totiž s Klárkou a Kubíkem dostali až k tématu žebráka, který na jednom obrázku sedí na chodníku. A pak k tématu bezdomovectví. A povídali jsme si, proč se někdo asi stane bezdomovcem. Schválně si o tom někdy s dětmi popovídejte, je zajímavé poznat naivní a přitom tak moudrý dětský pohled.



 
Časopis Ben Já Mína vychází už čtvrtým rokem pod hlavičkou Junáka, když si předplatíte, každý druhý měsíc na vás ve schránce vykoukne nové číslo. A taky si můžete zakoupit starší čísla, jestli vás zaujalo. Líbí se mi, že je časopis tak všestranný a že se v něm ukrývají aktivity různé obtížnosti, krásně tak na jednom čísle mohou pracovat dva sourozenci jiného věku (v našem případě se o úkoly dělila šestiletá se čtyřletým).



 
Letos se skauti vytáhli ještě jednou, může se vám během prázdnin hodit. Léto je čas her a aktivit venku, léto jsou prázdniny u babičky, nebo na táboře, léto jsou dlouhé večery s kamarády před domem a společně strávený čas s rodiči třeba na chalupě. Ben Já Mína karty - to je sto malých barevných kartiček s aktivitami pro děti od 5 do 7 let (to je ale podle mě celkem zavádějící, mohou hrát i menší i starší děti). Karty přináší tipy na hry a aktivity doma i venku, hry k poznávání přírody, hry k povídání a zamyšlení, pohybové hry. Jsou praktické a kompaktní, hodí se tak do každého batůžku. Jsou krásně ilustrované, takže zaujmou každé dítě. Jsou dobře intuitivně zpracované, dospělák (i dítě) si s nimi hned ví rady. Tento nápad mě moc zaujal, i když máme zatím jen pár ukázkových karet. Přemýšlím, že nám je domů doobjednám komplet a možná vezmu i jedno balení do naší Montessori školky.


 


Žádné komentáře:

Okomentovat