pondělí 27. července 2020

Jógové karty pro začátečníky

Jóga je moje slabost. Zatím jsem ve svém životě nenašla aktivitu, která by mi toho dávala tolik po fyzické i psychické stránce. I když jsem teď velice polevila a musím znovu nastartovat svůj jógový rituál, pořád je to činnost, která mi přijde jako ideální doplněk k mateřství. Před dovolenou jsem si vyzkoušela pár lekcí hot jógy, velice zajímavá zkušenost, nicméně zůstanu spíš u klasiky. Jestli jste u mě na blogu už dýl, možná si vzpomínáte na článek, kde jsem popisovala své jógové ambice, které jsem chtěla přenést na Klárku. Tenkrát to nevyšlo. Teda, nevyšlo to organizovaně, vyšlo nám to doma. Našla jsem Lali jógu a všechny ty úžasné jógové materiály. Za tu dobu se sortiment u Lali pěkně rozrostl a postupně vám tady na blogu ukážu, co přibližuje mé děti józe doma.
 

Velice úspěšné jógové karty, které jsem popsala v článku, se dočkaly nového vydání. A protože karty bereme s dětmi do ruky velice často, zlákal mě i tento upgrade. Jógové karty pro začátečníky zůstávají v praktickém formátu, který se vejde do každého batohu, klidně i do kabelky. Hanka Luhanová, zakladatelka Lali jógy a České asociace dětské jógy, do nich vybrala 30 základních pozic, které jsou pro lidské tělo nejpřínosnější.
 



 
Na kartách najdete cviky v lehu, sedu, kleku i ve stoje. Cviky jsou vybrány tak, aby děti zaujaly, aby je bavily. Velkou motivací k tomu, aby se do daných pozic děti ponořily, jsou krásné ilustrace. Každé kartičce dominuje velká ilustrace znázorňující název pozice - kobra, loďka, hora, zajíc... Ilustrace Kateřiny Mesdag a Libuše Vendlové jsou hezky něžné a propracované. Radost pohledět. Když kartu otočíte, najdete zde přehledný návod, jak daný cvik provést - popis je jednak slovní, tak názorný obrázkový, aby pomohl právě malým dětem. Na zadní straně najdete taky základní benefity, které pozice tělu i duši přináší, plus jeden tip na rozšíření cviku.
 




 
Protože cítím přínos jógy na svém těle, chtěla bych, aby si moje děti k józe taky cestu našly. Nebudu se tady rozepisovat, jak je dnešní doba rychlá a náročná, co nám bere současný způsob života, jaké jsou na nás nároky, jak je těžké umět se uvolnit a na nic nemyslet. Ani oni to nebudou mít lehké, vůbec. Tempo bude ještě zběsilejší, tlak ze všech stran nemilosrdný. Budu moc ráda, když se naučí zastavit. Když se naučí ovládat své tělo, svůj dech. Když se co nejdřív naučí relaxovat. Klárka i Kubík jsou akční děti, pohyb milují, přeju si, aby se jóga stala láskyplným doplňkem ke všem aktivitám, které je budou v životě bavit.
 

 
-
Tento článek vznikl na základě spolupráce s Lali jóga

2 komentáře:

  1. Doporučujeme akrobatickou jógu pro rodiče s dětmi v Brně Bistro Anatomy...skvělá lektorka, nejen že se protáhne maminka i dítě, za nás to mělo přínos v prohloubení vztahu a komunikaci s dcerou.

    OdpovědětVymazat