neděle 18. prosince 2016

Jóga pro děti s Lali

Už dlouho se věnuju józe, je to můj způsob relaxace, uvolnění, pohybu. Jógu miluju, za ty roky, co cvičím, jsem se neskutečně posunula, mám ze svého cvičení dobrý pocit. Kromě organizovaných lekcí dvakrát týdně cvičím jógu i doma. Teď jsem se zapojila do 30 denní jógové výzvy a užívám si každé ranní video. Je jasné, že někdy mě u cvičení vidí děti a láká je to, snaží se napodobovat, Jakub dělá nejčastěji psa s hlavou dolů a kobru, Klárka je zvídavá, ptá se mě na jednotlivé pozice a chce cvičit se mnou.


Čekala jsem na Klárčiny třetí narozeniny a vybírala pomalu lekce jógy pro děti v Brně. Jaké bylo moje překvapení, když jsme jednu ukázkovou lekci spolu vyzkoušely a Klára nezareagovala tak, jak jsem si přála. Prostě jí to tam nebavilo, ač byla samotná hodina i lektorka podle mě úžasná! Skvěle připravená lekce, hravá forma, milý přístup. Jenže mojí holčičce to nějak nesedlo. Je fakt, že Klárka je ten typ dítěte, co potřebuje větší akci při hromadných aktivitách, ale i tak, myslela jsem, že vášeň pro jógu se dědí :) A protože ctím jógovou zásadu, že cvičení jógy je účinné jen tehdy, pokud nás baví a přináší radost, nechala jsem to být a moje skryté ambice vychovat z Klárky mladou super jogínku zatím odložila. Každopádně mě lektorka dětské jógy inspirovala k nákupu materiálů pro dětskou jógu doma. A doma ji to baví o hodně víc.


A tak jsem se seznámila s projektem Lali jóga a jeho zakladatelkou Hankou Luhanovou. Hanka je velice inspirativní člověk, v roce 2009 opustila prestižní post ve velké korporaci a pustila se do dobrodružství. Hančiným snem bylo vytvořit ucelený a hravý metodický systém cvičení dětské jógy. A podařilo se jí to víc než dobře. Jóga stejně jako každá aktivita bude děti bavit jen tehdy, bude-li probíhat hravě, vesele a bude propojená s písničkami a básničkami (přesně tento efekt pozoruju totiž i u Klářiny angličtiny). Nejprve Hanka vydala knihu Lali cvičí jógu, pak začala pracovat na dalších jógových pomůckách. V současnosti vede Českou asociaci dětské jógy.




Na zkoušku jsem v eshopu vybrala CD Lali cvičí jógu a Jógové karty I. A jaké jsou? Naprosto dokonalé. Jsem docela náročná na dětské knížky i na hudbu pro děti, ale forma zpracování, originální texty a krásné ilustrace mě dostaly.

Cédéčko obsahuje 13 písniček, každá je zaměřená na jednu konkrétní jógovou pozici. Texty (pocházející ze stejnojmenné knihy) jsou hravé, veselé a velice jednoduché. Hudební doprovod je příjemný, relaxační a melodie chytlavá. Některé písničky už umíme zpaměti díky přiloženému bookletu, nejoblíbenější je "Pes" a "Kočka". Na závěr cédéčka máme k dobru ještě dalších 12 minut instrumentální verze, což může posloužit třeba k závěrečné relaxaci. Nebo jen tak, jako zvuková kulisa třeba k pečení vánočního cukroví :)







Jógové karty ve verzi II jsme si vyzkoušely s Klárou na zmíněné lekci, tak jsem domů zvolila verzi I. Šikovné balení na suchý zip obsahuje 25 kartiček pro hravé cvičení. Jednotlivé karty jsou z tvrdého voskového papíru a formátu A5 se zaoblenými rohy. Jsou barevně rozdělené pro lepší přehlednost. Kartičky jsou oboustranné, na přední straně je vždy zobrazena ilustrace dané pozice - např. "kobra" (jako opravdový had, ne člověk v pozici kobry), pod obrázkem je krátký popis toho, k čemu je pozice dobrá. Na zadní straně karty je obrazový a textový návod, jak se do pozice dostat. Karty jsou ideálním pomocníkem pro cvičení, protože spojují hru s učením. Můžete třeba karty rozprostřít na zemi, každý si vylosuje 3 karty a tyto pozice si společně zacvičíte. A fakt vás to bude bavit.







Naše jógové karty obsahují:
- 8 karet se cviky v sedu
- 2 karty se cviky v lehu
- 5 karet se cviky ve stoji
- 2 karty s partnerskými pozicemi
- 3 karty zaměřené na dýchání
- 3 karty zaměřené na relaxaci
- 2 karty s hrami


Pokud máte rádi jógu a chcete zapojit i děti, nebo hledáte nápady, jak doma s dětmi cvičit, nebo jen toužíte po zpestření dětské hry, mrkněte na stránky Lali jógy. Budete mile překvapeni, co všechno tam najdete. Já jsem s nakupováním rozhodně neskončila, v oku mám Jógovou abecedu, pro sebe Inspirační karty a Klárka prý vyžaduje plyšáky Jogiho a Salambu :)

Žádné komentáře:

Okomentovat