neděle 19. července 2020

Knihy pro děti / Kdo roste v parku

Ještě nedávno jsem si pochvalovala, jak jsou ty mé děti z Montessori vzdělané co se přírody kolem nás týče. Jak na mě před dvěma roky Klára na naučné lesní stezce vybalila jméno ptáka, co jsem naposledy slyšela v hodinách biologie na gymplu, jak bez mrknutí oka poznala šišky a listy stromů. Ehm. Letos ve Slovinsku jsme na horách dělali už docela slušné výšlapy a občas jsem vytáhla nějaké moudro ohledně fauny a flóry. A když už tak vysoko, kde jsme byli, nerostlo nic jiného než borovice kleč, zeptala jsem se, jestli ten strom poznávají. Nevím, jestli je zmátlo, že je to zakrslý keř, nicméně šišky jsou stejné. I to jehličí. Ale ten DUB jim neodpustím. Ten ne. Tak za trest dostali knihu o listnatých stromech Kdo roste v parku. Je krásná. A mají povinnou četbu, smradi.
 

Knížka vyšla loni v nakladatelství Host, je to další bezvadná ukrajinská tvorba. Autorkou je Kateryna Michalicyna a o ilustrace se nepostaral nikdo jiný než fenomenální Oksana Bula (Zubr si hledá hnízdo, Medvěd nechce jít spát, Jak tukoni zachránili strom, Jedlička se narodila). Ilustrace i tady dominují, ale na rozdíl od výše zmíněných knih je textu o poznání víc. Na četní si tedy pošmáknou i větší děti.
 
 


Příběh o hledání sebe sama. Malý zelený stromeček, který zrovna vyrašil z půdy uprostřed parku, neví, kým bude, až vyroste. A tak pátrá, zkoumá a zpovídá všechny své velké sousedy, aby se v závěru dozvěděl, kdo vlastně je.
 


 
Knížka má však rozhodně naučný přesah, na 40 stranách autorka popisuje 11 nejběžnějších stromů, které znají i naše děti. Popisuje listy, kmen, kůru i plody. Vyzdvihuje zajímavosti, možné využití a hlavní specifika každého listnáče. Ano, listnáče, borovici kleč tady nenajdete :) Tu třeba objevíte až v pokračování, které se v edičním plánu Hostu chystá na říjen 2020 - Kdo roste v lese.
 

 
-
Za kouzelnou knihu k recenzi děkuju nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat