úterý 28. července 2020

Audio pro děti / Jakub a obří broskev

Roald Dahl je spisovatel, který vyniká tak specifickým rukopisem, že je úplně jedno, jestli jste dítě nebo dospělý. Jeho "dětské" knihy se vám budou prostě líbit a budete je s dětmi rádi číst. No ano, nemusí to být úplně pro každého, nicméně jeho příběhy mi přijdou i přes všechna ta kouzla jaksi nadčasové a moudré. Často užívané stereotypy ohledně chudoby a dobroty, potrestání zla, šťastného konce jsou pro děti stěžejní a právě tyto ostré kontrasty je učí poznávat skutečné hodnoty světa kolem nás. Karlík a továrna na čokoládu je dílo naprosto fenomenální. Já jsem nedávno sáhla po audioknize Jakub a obří broskev. Autor knihu napsal už v roce 1961, za tu dobu si ji oblíbili děti i rodiče po celém světě.
 

Jakub Tamtudy je kluk, který přišel při absurdní nehodě o rodiče. Dostaly ho na starosti zlé tety. Opravdu kruté bytosti - teta Bečková a teta Brčková. Na nich autor krásně a do detailu vykreslil snad všechny ošklivé lidské vlastnosti. Za pomoci skřítkovské magie se jednoho dne urodí na zahradě broskev obřích rozměrů. Takových, že se do ní Jakub může schovat a odkutálet se pryč od všeho zla, které mu bylo přiřčeno. V broskvi objeví i několik hmyzáků, kteří se tak stávají extravagantními spolucestujícími. Společně tak ve zralé broskvi přeplují/přeletí Atlantik a dostanou se až do New Yorku. Velkolepé dobrodružství Jakuba a jeho malých přátel je jen kulisou pro poznání různých charakterových vlastností. Všechno dobré i zlé je zde pečlivě ukázáno na postavách tet, ale i hmyzích druhů.
 
Jakub a obří broskev je kniha humorná, i když má vlastně smutný podtext. Smutný životní osud Jakuba je však podán tak, aby nevyzněl tragicky, aby byl brán jako osudový začátek něčeho velkého.
 
Proč jsem sáhla právě po této audioknize autora? Protože Vojta Kotek je naprosto geniální interpret. To, jak si s dramatizací knihy pohrál, je až neuvěřitelné. Místy jsem se tak nasmála. To, jak mění hlasy, jak se pitvoří při interpretaci Bečkové a Brčkové. Povedené vtipné básně, které autor do řádků vepsal, Kotek "zrapoval" a vznikly velice slušné a chytlavé songy.
 
Jestli toužíte po originální audioknize, kvalitním textu a po prvotřídním hlasovém zpracování, bude se vám Jakub (a Vojta) líbit. Na nás teď čeká Dahlův Obr Dobr a Matylda.
 
-
Tuto audioknihu jsem si svobodně vybrala a zrecenzovala u partnera Audiotéka.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat