středa 15. července 2020

Chytrá hračka / Oboustranný motorický labyrint

Matěj pomalu vyrůstá z hraček pro roční děti a nastává čas, kdy prozkoumává složitější aktivity. Taky se dostává do fáze, kdy si s námi milerád prohlíží "slovíčkové" knihy a ptá se na názvy jednotlivých obrázků. Někam si to do mozečku ukládá a jsem zvědavá, kdy nás překvapí výrazným rozšířením slovní zásoby. Věřím, že i u Matějka se toho dočkáme kolem druhých narozenin. Z aktivit ho teď zajímá hodně jemná motorika, nedávno jsem mu vysypala na plech fazole, podala mu sklenici. Uklízení fazolek do sklínky ho zabavilo na dobrých (a tichých) 15 minut. Častěji bere do ruky pastelky anebo prozkoumává lego. Hraje si s autíčky, tyto klučičí aktivity okoukává od Jakoubka. Nejnovější přírůstek do jeho police s hračkami je oboustranný labyrint značky Quercetti, který je na rozvoj jemné motoriky taky moc fajn. Vyzkoušeli jsme ho i na dovolené. Ačkoliv není úplně kompaktní, jednotlivé dílky se z něj nemohou poztrácet. Takže účel "dovolenkové" hračky labyrint splnil.


Je to taková ta známá aktivita, kdy posouváte figurky v různě klikatých drážkách na správné místo. Nejznámější verze této hry, kterou máme doma v dřevěném provedení, jsou zvířecí hlavy. Postupným posouváním děti přiřazují správnou hlavu ke správnému zvířeti. Italská značka Quercetti sáhla po plastovém provedení a svému bludišti dala velké množství plusů.




Labyrint je ve tvaru poměrně velkého čtverce, rohy bezpečně  zakončeny typickými barevnými "quercettiovskými" kolečky. Jak už jsem říkala, labyrint je plastový, tudíž poměrně lehký, dětem se dobře drží. Líbí se mi oboustrannost, která zaručuje ještě větší (a delší) zábavu, příp. lepší pokrytí aktuálních zájmů dítěte. Jedna strana bludiště zobrazuje okolí farmy, druhá městský šrumec. Přímořský městský šrumec. Na farmě se pohybuje 8 zvířat, ve městě je to mix dopravních prostředků, osob a zvířat.




Princip je jasný - děti mají po ploše posouvat figurkami a hledat pro ně ideální umístění. Oproti zvířecím hlavám se mi na labyrintu líbí, že neexistuje jen jedna správná odpověď - motýl může létat nad stromem, nebo sedět na kytkách. Holčička může skákat přes švihadlo v parku, nebo také na ulici před svým domem. Dětem dává větší svobodu, menší tlak na správnost, větší prostor pro kreativitu.

 
Hra je moc hezky ilustrovaná, obrázky jsou dětsky roztomilé, nicméně reálné a nekýčovité. Dráhy, po kterých figurky jezdí, jsou různého tvaru, některé jsou s ostrými zatáčkami, jiné jsou obloučkovité, některé rovné.


 
Na hře oceňuju multifunkčnost. U zvířecí varianty je jen jedna správná odpověď. Tady jich je několik, stejně tak se nabízí i mnoho způsobů využití. Můžeme s dítětem hledat nejlepší místo pro danou figurku, můžeme hledat cesty "od - do", se staršími můžeme diskutovat, kde všude by mohl objekt být a proč, kde by naopak být nemohl. Malé děti se na hračce naučí poznávat zvířata z farmy a dopravní prostředky, starší děti mohou využít jako grafomotorickou pomůcku anebo nástroj k mluvení a rozvoji logického myšlení. Hračka stimuluje správný úchop a tím brousí grafomotorické schopnosti dítěte. Jednotlivé figurky totiž dítě uchopuje "špetkou" a lehkou rukou je vede na správné místo. Lehká ruka je při této aktivitě důležitá, aby se figurky nezasekávaly a jely plynule.
 
-
Tento článek vznikl díky dlouhodobé spolupráci s eshopem Kvalitní hračky.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat