středa 14. dubna 2021

Audio pro děti / Správná pětka

Fajn, tuhle sérii si pořizuju trochu pro sebe. Knihy o "správné pětce" od Enid Blytonové patřily v dětství k mým nejoblíbenějším, lovila jsem je v knihovně, přála jsem si je k Vánocům. Hltala jsem stránku po stránce, přála jsem si, aby příběh nikdy neskončil, chtěla jsem se stát šestým článkem v partě. Vsadím se, že tady najdu spoustu podobně laděných fanoušků dětské dobrodružné literatury. Klárka s Kubíkem se během nouzového stavu hodně vrátili k poslechu audioknih, některé dny byly totiž dlouhé a žádaly si změnu od všeho toho hraní a čtení. Tak jsem jim navrhla odpočinkový poslech. Mají své oblíbence, které znají zpaměti (například Lotta z Rošťácké uličky), ale přemýšlela jsem nad něčím novým. Na Audiotéce jsem objevila čtyři díly ze série Správná pětka a první jsem jim hned naordinovala. I sobě samozřejmě.


Musím říct, že příběh pro mě ani po téměř třiceti letech neztratil na atraktivnosti. Užila jsem si ho i teď. Každá kniha popisuje jedno dobrodružství tří sourozenců, jejich svérázné sestřenice a jejího oddaného psa. Už jako dítě jsem milovala popisy prostředí, ve kterém se děj odehrával. Zátoky, ostrovy, tajuplně znějící blata, zříceniny, kopce... Ano, mám slabost pro britské ostrovy, vždycky jsem měla.

Všechny příběhy mají detektivní zápletku, kterou děti společně vyřeší. Může to znít naivně, ale všechny děti milují tento typ záhad. Rády něco řeší, rády by se staly stejnými hrdiny jako je George, Anna, Dick a Julián. Chtěly by nacházet poklady, hledat tajné chodby a odhalovat zločince.


Dětem se audiokniha moc líbí, už máme v poličce druhý díl a budeme pokračovat. Knihy v papírové formě jsou téměř nesehnatelné, takže zatím zůstáváme u audioverze, která je více než příjemná. Doufám, že jsem vás některé vrátila do dětských let a že Správnou pětku také představíte svým potomkům :)

Žádné komentáře:

Okomentovat