středa 28. dubna 2021

Knihy pro děti / Najdi mě!

Poslední měsíce moje děti velice baví interaktivní knihy. Hledání, počítání, luštění... Vzpomínáte třeba na mnou opěvovaná Bludiště? Tento typ knih pořizuju s jasným (a poněkud sobeckým) úmyslem. Někdy totiž potřebuju mít doma knihy, které děti zabaví i bez nutné přítomnosti dospělé osoby. Třeba když venku prší a den je nekonečný, třeba když musím vařit nebo péct a potřebuju na to bezdětný klid, třeba, když je někdo nemocný a nic ho už doma nebaví... Těch příležitostí je. I proto máme doma první dva díly z italské série Najdi mě! autorky Agnese Baruzzio, které vydává nakladatelství GRADA pod značkou Bambook. Najdi mě! Mořské dobrodružství s vlkem Bernardem a Najdi mě! Lesní dobrodružství s vlkem Bernardem patří mezi opravdu povedené dětské knihy, které jen tak neomrzí. Před pár dny v nakladatelství vyšly i další dva díly (Dobrodružství pod zemí a Dobrodružství ve vzduchu) - na které už mám zálusk.


Vlk Bernard vidí věci kolem sebe rozmazaně, ale nechce nosit brýle. V nich totiž nevypadá dost děsivě. Naštěstí se v každé knize objeví kamarád připravený pomoci. V lese je to malá veverka, u moře krab. Oba to vidí stejně - vlk potřebuje oči trénovat. Ostřit zrak, hledat detaily v přírodě. A proto mu parťáci připravili velké pátrací dobrodružství, vlastně na každé stránce hned několik.




Každá dvojstrana zobrazuje jeden výjev z přírody (podle dílu knihy lesní či podmořský). Vždycky je to změť rostlin, živočichů a jiných tvorů, vše velice vkusně ilustrované a v příjemných barvách. Na každé této dvoustraně jsou tři otázky, při kterých je nutné zaostřit a bedlivě pátrat po odpovědích mezi obrázky. Také je zde pokaždé jedna doplňková otázka, plus v každé ilustraci je třeba najít schovaného kamaráda (veverku nebo kraba).




Tato kniha je dobrá nejen na bystření zraku, ale také mysli. Někdy jsou totiž otázky docela zapeklité, hledač musí dost popřemýšlet, aby vlastně věděl, co má hledat.




Všechny texty jsou psány velkým tiskacím písmem, takže knížka je vhodná i pro malé prvňáčky, kteří se samostatným čtením začínají. Obecně je můžu doporučit už předškolákům, kteří se dokáží docela slušně koncentrovat. Menší děti si mohou knihu s rodiči prohlížet, nicméně užitek spojený s hledáním si ještě neužijí, často se totiž jedná o malinkaté detaily.



Knihy v pevných deskách mají silné listy, zdá se, že dobře odolávají častému užívání. U nás mají knihy úspěch. Baví Klárku i Kubíka, oba touží i po dalších dílech. Ilustrace jsou důmyslné a někdy mám sama problém hledaný detail objevit. Oproti zmíněným Bludištím jsou však knížky jednodušší, vhodné tedy i pro menší děti.

-
Za recenzní výtisky děkuji nakladatelství GRADA.

Žádné komentáře:

Okomentovat