neděle 11. dubna 2021

Audiokniha / Pustina

Titul: Pustina
Autor: Stina Jackson
Interpret: Jitka Ježková, Jan Vondráček
Délka poslechu: 10 hodin 23 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace

Švédský venkov, to nejsou jen nekonečné lesy, jezera s křišťálovou vodou a malebné červené domy na smaragdových pasekách. Daleko od civilizace bují lidská závist a chudoba, dívky nabízejí sex na zapadlých parkovištích a na chátrajících samotách se daří drogám. Liv Björnlundová si svůj osud nevybrala, určila jí ho Pustina, vesnice na samém konci silnice. Dcera ze statku, který poznamenala rodinná tragédie, pracuje na benzinové pumpě, kam ji každý den vozí otřískaným volvem její despotický otec Vidar. Liv si připadá jako v kleci. Až do chvíle, kdy je v opuštěné studni v lesích nalezen Vidar mrtvý. Do smrti hněvivého starého muže se zaplete dvojice dealerů a zlodějíčků, kteří věděli o jeho skrývaném bohatství. Ale všechno může být složitější. Vždyť nešťastníků, jimž vražda nabízí vstupenku do lepšího života, je Pustina plná.


Recenze

Dávno dospělá Liv stále žije s dospívajícím synem u svého podivínského otce. Otec ji vozí do práce a z práce, otec, který ji celý život hlídal a tak trochu zachraňoval, není žádný svatoušek. Chce mít své potomky pod kontrolou, chce jim řídit život. Zdá se, že Liv není schopná udělat ten poslední krok ke svobodě. Teda aspoň do té doby, než otec zemře. Stane se tak ale poněkud nečekaně...
 
Klasická severská krimi, které mám tak ráda. Většinou hltám tyto příběhy z pohledu vyšetřovatelů, tady jde vyloženě o pohled z druhé strany. V knize se prolínají dvě časové linie - minulost, ve které Liv popisuje své rozhárané mládí, nespoutanost a neschopnost vymanit se z rodinných kruhů, a přítomnost, během které se odehrává samotný zločin. Příběh nevypráví jen Liv, ale i jeden z dealerů, který se do celé věci dost nešikovně zaplete.

Plný počet hvězd si zaslouží vykreslení prostředí. To patrně autorka umí na jedničku, temná atmosféra, chlad a ponuro z knihy dokonale sálaly. Dokázala jsem si představit domek, okolní les i zamrzlé jezero, na základě dobrých popisů jsem dokázala dobře poznat i hlavní aktéry.

I samotný příběh mě zaujal, psychicky narušená Liv se po ztrátě matky protlouká životem dost nadivoko. Otec ji zase svým svérázným způsobem chrání před všemi lidmi. Vidar měl své hříchy a nebyl kvůli nim v okolí vůbec oblíbený. A měl plný trezor peněz. Velkých peněz. V Pustině se prachy hodí každému, každý je potřebuje sice z jiného důvodu, všichni je ale potřebují kvůli novým začátkům. Někdo Vidara prostě musel zabít. Teď jde o to, kdo to byl... 

Jak mám někdy pocit, že se knihy zbytečně natahují, tady mám spíš pocit nedokončeného. Pořád mi tam něco chybělo. Ještě nějaké dovysvětlení, pohrání si s detaily, i ten konec přišel jaksi z rázu naráz. Naopak oceňuju, že kniha nehýřila postavami, ve kterých se posluchač ztrácí.

Audiokniha, která je skvěle a velice "živě" namluvená Jitkou Ježkovou a Janem Vondráčkem, vyniká především v rozboru lidských slabostí. Je o závislostech všeho druhu, o lidské závisti, o nelehkém smíření se s vlastním osudem, o lidské neschopnosti. Celkově se mi poslech líbil, dávám čtyři hvězdy z pěti.

-
Za audioknihu Pustina děkuju Audiotéka.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat