pondělí 19. dubna 2021

Knižní výzva / Pochovejte mě pod podlahu

Titul: Pochovejte mě pod podlahu
Autor: Pavel Sanajev
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 1996
Počet stran: 239

Anotace

Jmenuji se Saša Saveljev. Chodím do druhé třídy a bydlím u babičky a dědečka. Maminka mě vyměnila za zakrslou pijavici a pověsila mě jako závaží na krk babičce. Tak jí na něm už od čtyř let visím.

O příběhu osmiletého Saši a jeho babičky se často hovoří jako o jedné z nejvtipnějších knih, jaké kdy byly napsány. Kritici jej srovnávají s Forrestem Gumpem nebo se Spolčením hlupců, dramatický tón některých pasáží zároveň připomíná Charlese Dickense a F. M. Dostojevského. Za úspěchem Sanajevova díla zřejmě stojí právě neotřelá kombinace humoru a dramatických událostí. Příběh je částečně autobiografický, autor skutečně prožil část dětství u babičky a nesměl se přestěhovat k matce. Sanajev detailně rozebírá povahy jednotlivých členů domácnosti, přičemž je popisuje tak, jak je vnímal coby osmiletý chlapec.


Recenze

Saša je malý ruský kluk, který už pár let žije u babičky a dědy. Ti ho ukradli jeho vlastní matce, protože měli pocit, že se o něj nedobře stará. Babička je posedlá láskou k Sašovi, i když ji dává najevo velmi drsným způsobem. Dědeček je pouze ve vleku událostí. Babiččiných událostí. Ta dává chlapci každý den najevo, jaký je ničema a vypiplává z něj nepoužitelného hypochondra, v jejím zkratovém jednání však vyplouvá na povrch nehynoucí láska k němu a nesmrtelná touha ženy být pro někoho nepostradatelná.

Útlý román je se svými pár postavami velice svérázný, tak nějak si ale představuju běžnou ruskou náturu. Plnou hněvu, psychického strádání a touhy po lepším životě. Nenechte se nalákat vějičkou, že se jedná o jednu z nejvtipnějších knih ruské literatury. Protože to rozhodně není veselé čtení. I když je v příběhu mnoho nadsázky a černého humoru, kniha je převážně smutná. Jako všechny knihy, ve kterých se nezachází dobře s dítětem.

Příběh popisován z pohledu malého trpícího dítěte je velkým psychologickým rozborem. Všem hlavním protagonistům máme možnost prozkoumat závity do posledního detailu, postupně odkrýváme celou rodinnou tragédii, na posledních řádcích babičce snad i porozumíme. Za její finálový monolog, kdy slova prší jako dešťové kapky za letní bouře, chválím a připlácávám jednu hvězdu navíc. V tomto srdceryvném a lehce schizofrenním výplodu najdeme všechny odpovědi a cítíme všechnu tu bolest. Kterou nepociťuje jen zmatený Saša, opuštěná matka, sužovaný dědek. Ale hlavně babička. Která toužila po své soukromé hračce. Která si chtěla lásku dítěte vynutit. Která byla plná nesplněných snů a tužeb, ke které se život několikrát obrátil zády. Román Pochovejte mě pod podlahu je příběhem opičí lásky, příběhem nebezpečných závislostí a neschopnosti vyjet z vyšlapaných kolejí.

I když mi byla kniha místy nepříjemná, vulgarismů ažaž, oceňuju originalitu příběhu a změnu prostředí. Autor si krásně pohrál s psychologickým aspektem, nic nepřibarvil, lásku vykreslil ve velmi syrové podobě. Pokud máte chuť vykročit z jisté komfortní literární zóny, tuhle knihu rozhodně nemíjejte. 

 -
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Host

Žádné komentáře:

Okomentovat