pondělí 5. dubna 2021

Mama tip / Luštěninová kuchařka

...se spoustou zeleniny. Luštěniny jsou něco, co našim tělům dodá obrovské množství bílkovin, a to rostlinného původu. Asi každý ví, jak jsou luštěniny výživné, vydatné a zdravé, a proto se znovu hojně navrací do našich jídelníčků. Já s Chlupáčem luštěniny milujeme ve všech podobách. Děti jsou opatrnější, ale pár jídel založených na luštěninách rády mají a tak se k nim často vracíme. Naše rodina je vyloženě masožravá, ale jednou dvakrát týdně se snažíme maso na oběd vynechat. Jenže co uvařit bez masa, aby to dětem chutnalo - krom sladkých jídel typu kynuté knedlíky nebo rýžový nákyp? Ještě u nás frčí brokolice a květák. Díkybohu. A přesně z tohoto důvodu se u nás zabydlela Luštěninová kuchařka z nakladatelství Smart Press. Ta má za cíl poradit, jak kreativně zařadit luštěniny do rodinného jídelníčku, aby jídlo nebylo fádní.


Autorem této krásné kuchařky je Petr Klíma, veganský šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, který už dříve vydal Zeleninovou kuchařku. Barevná kuchařka nabízí necelých 80 různorodých receptů, ze kterých si vybere každý. Najdete tady tipy na polévky i hlavní jídla, super jsou pomazánky z luštěnin, zaujmout mohou i sladké pokrmy. Samotná kapitola jsou klíčené luštěniny, kam jsem se zatím nedopracovala. Ale snad jednou...



Na soudobých kuchařkách miluju jejich přesah. Už dávno to není jen seznam receptů, mnohdy bez fotografie. V moderních kuchařkách, stejně jako je tato, najdete spoustu užitečné teorie. Tady je to vyloženě nasnadě, autor vysvětlí, proč jsou luštěniny tak výjimečné, popíše všechny možné druhy, poradí, jak skladovat, jak je kombinovat.



Každý recept je detailně rozepsán, doplněný o milé entrée a samozřejmě lákavě nafocen. Luštěniny mají oproti masu velkou výhodu - pro svou barevnost a pestrost tvarů jsou dokonale fotogenické. Navíc, když se k nim přitulí zelenina. Nutno dodat, že kuchařka je veganská, krom masa zde nenajdete ani vajíčka a mléčné výrobky.



A jací jsou naši oblíbenci? Co se u nás zahnízdilo natrvalo? K čemu se často vracíme? Třeba k chalupářské polévce s koprem, hráškové polévce s mátou, guláši z hlívy ústřičné nebo cizrnovým lasagním.


Dobrých knih a dobrých kuchařek není nikdy dost, čas na změnu jídelníčku je každý den, jarní detox je také fajn. Myslím, že tato kuchařka je krásným kouskem do poličky nad kuchyňskou linkou.

-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Smart Press

Žádné komentáře:

Okomentovat