středa 31. března 2021

Knižní výzva / A na nebi čekají hvězdy

Autor: Lori Nelson Spielman
Nakladatelství: Grada, Cosmopolis
Rok prvního vydání originálu: 2016
Počet stran: 320

Anotace

Erika, úspěšná realitní makléřka z New Yorku, má všechno – skvělou kariéru a dvě krásné dospívající dcery. Jenže jedna z nich, Kristen, zemře při vlakové nehodě. Kromě smutku nad ztrátou dcery se trápí také výčitkami. Ten den měla obě dcery vézt do školy ona, jenže dala přednost kariéře. Annie, druhá Eričina dcera, má svoje vlastní výčitky. Neměla nechat Krissie ten den odjet. Objeví se však jiskřička naděje. Co když došlo při identifikaci k záměně a Kristen je stále naživu? Její nezvyklé chování v den, kdy zemřela, i tajemné vzkazy, které Erika začne dostávat, tomu nasvědčují.

Propast mezi Erikou a Annie se rozšiřuje, a tak zatímco Erika začíná pátrat na odlehlém ostrově Mackinac, kde sama vyrostla, odjíždí Annie do Paříže, protože věří, že Kristen se skrývá právě tam. Ale je Krissie opravdu to jediné, co je dokáže znovu sblížit?


Recenze

Tragická ztráta jedné dcery vyhloubí na první pohled nekonečnou propast mezi zničenou matkou a opuštěnou druhou dcerou. Smrtí krásné a dokonalé Kristen začne kolotoč výčitek, nedorozumění a zbytečného odcizení. Ale také vzniknou příležitosti k objevování sebe sama, odhalování lidských slabin a vyrovnávání se s nezpracovanou minulostí.

Nenáročný, laskavý a dojemný román se prodírá ženskou duší jako hustým trnitým keřem. Místy je bolavý, místy máte potřebu vtrhnout do děje a zařvat "A dost!", protože stejně jako většina ostatních rodinných problémů vzniká na základě nedostatečné komunikace. Kdyby se toho řeklo více, nemuselo by se prolít tolik slz.

Hlavní hrdinky jsou si velice povahově podobné, obě o sobě pochybují, obě se trestají za ztrátu milované osoby, obě se upínají k zázraku. A to doslova. Aby si s novým životem bez Kristen dokázaly poradit, odjíždějí na různá místa, aby prozřely. Opouštějí se vzájemně, aby se naučily žít znovu spolu. Erika i Annie mě často zlobily, nelíbí se mi, když se někdo nechá tak slepě vláčet osudem, ale obě k tomu měly své důvody.

Stejně tak mě zaujaly obě cesty, kterými se ženy vydaly, aby zjistily pravdu. Pravdu o sobě, o svých démonech, o své minulosti, ale hlavně o své budoucnosti.

Je to sice ve své podstatě trochu smutné čtení, ale svěží změna po všech těch dramatech, co si servíruju. Mám ráda psychologické rozbory, kterými autorka rozhodně nešetří. V knize je navíc ukryto spousta moudrého, na což nesmíme nikdo zapomínat.

"Rodičovství je jediný vztah, který když se úspěšně vyvíjí, tak vede k samotě."

"Začít znovu můžeš třistašedesátpětkrát v roce. Říká se tomu půlnoc."

" Nedokážeš přijmout fakt, že život není vždycky řetěz příčin a důsledků. Pravdou je, že někdy se špatné věci dějí bez jakéhokoliv zatraceného důvodu." 

Na eshopu nakladatelství Grada navíc vidím, že je k dostání za akční cenu, tak pokud je to váš šálek kávy, spěchejte si pro jeden výtisk :)

Žádné komentáře:

Okomentovat