neděle 28. března 2021

Audiokniha / Chirurg

Titul: Chirurg
Autor: Petra Dvořáková
Interpret: Pavel Batěk
Délka poslechu: 9 hodin 53 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace

Chirurg v příhraniční nemocnici MUDr. Hynek Grábl se ocitl v mrtvém bodě a balancuje se svou neutěšenou profesní i osobní situací. Jeho kariéru špičkového odborníka na pražské klinice uťal opilecký karambol – a následky teď nese nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena, kterou už ani nedokáže mít rád, a dospívající děti, jež krizi intenzivně vnímají. Život ani rodinné finance nevykazují příznivou účetní bilanci a na horizontu zítřka číhají všechny symptomy krize středního věku. Hrdinova snaha nalézt východisko se ale dál podobá spíš jízdě na horské dráze a nejednou končí kocovinou. Pomůže mu, když najde vztah ke stárnoucím rodičům, pořídí si milenku nebo se přiměje odborně růst? Na operačním sále i mimo něj se většinou dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz, kdo poražený a kudy kam. Hynkovi často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.


Recenze

Doktoru Gráblovi se nic moc nedaří. Pronásleduje ho minulost, stresuje jej finanční situace, marně hledá ještě zbytek lásky ke své ženě, má trápení se synem, který se mu každým dnem vzdaluje, nerozumí vztahu se svými rodiči, výčitky cítí, i když je spokojený s mladou milenkou, dohání ho nová touha po alkoholu, balancuje i na poli profesním. Zkrátka krize středního věku jako z učebnice.

Byla jsem tak moc zvědavá, jak bude vypadat kniha Petry Dvořákové o muži. O pomalu stárnoucím muži, ke kterému se osud postavil už dávno zády. Jak dokáže vykreslit jeho psychiku, myšlenkové pochody a chování ve vypjatých situacích, kterých je audiokniha plná. Slova plynou velmi realisticky, všechno je až důvěrně známé, lidské. Ani jedna kapitola mě nenechala chladnou, pořád se něco děje, děj se stále svižným tempem někam posouvá.

Přes všechny viny, kterých se Hynek dopustil, jsem s ním hluboce cítila. Byl mi sympatický, i když za muže bych ho teda nechtěla. Na druhou stranu bych si rozhodně nepřála ani jeho ženu. Kniha dokazuje, že všichni jsme hříšníci a i přes to všechno můžeme být dobrými lidmi. Jasně, doktor si sám vědomě život a kariéru zpackal, jeho životní styl nehýří superhodnotami, ale jde vidět, že mu to není jedno. Že v sobě má i jisté morální zásady, občas dokáže zabojovat, udělat správnou věc, cítit něco.

Například mě velice dojalo Gráblovo prozření ve vztahu ke svým stárnoucím rodičům. To byla pro mě úplná perlička, bylo to krásné znovuobjevování dávno zašlé lásky a bezpodmínečných citů. Nádherná záplava emocí v mužském podání.

Oceňuju i perfektní nastudování lékařského prostředí, chirurgických zákroků a atmosféry na pracovišti. Nemyslím si, že něco bylo přibarveno, věřím, že takto to tam prostě chodí.


Dovětek této knihy zní "Před sebou neutečeš!". Jak se člověk prodírá vším tím životním marastem, chápe čím dál víc význam této hlášky. Ač se snažíme na všech frontách jak chceme, ať bojujeme sebevíc, začít musíme jen a jen u sebe. Peklo si vytváříme sami...

Nemůžu hodnotit jinak než plným počtem hvězd: téma, neustále se vyvíjející zápletka, dokonalé reálie, perfektní psychologie, plus špetka naděje v lepší zítřky... A v neposlední řadě i velmi autentický přednes Pavla Batěka.

-
Za audioknihu Chirurg děkuju Audiotéka.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat