pondělí 15. března 2021

Audiokniha / Terapeutka

Titul: Terapeutka
Autor: Helen Flood
Interpret: Jitka Ježková
Délka poslechu: 10 hodin 11 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace

Psycholožka Sara si nedávno otevřela soukromou praxi a se svým manželem, architektem Sigurdem, opravuje starý dům po dědečkovi. Rekonstrukce se však kvůli nedostatku času i peněz vleče. Jednoho dne Sigurd vyrazí s kamarády na chatu; v pátek brzy ráno se doma se Sarou rozloučí a dopoledne jí nechá na záznamníku vzkaz, že v pořádku dorazil na místo. Sara se těší na volný víkend. Večer jí však volají manželovi kamarádi a vyzvídají, kam se Sigurd poděl. Na chatě se ho prý nedočkali. Co se stalo a kdo z nich lže? Sara nic nechápe. Navíc se v neútulném domě, kde nyní zůstala úplně sama, dějí podivné věci. Saře se zdá, že ji klame i vlastní paměť. Postupně vychází pravda najevo a Sara zjišťuje, že svého muže vůbec neznala.


Recenze

Sara je uprostřed komplikovaného vztahu a když se užuž zdá, že se vše v dobré obrací, manžel zmizí. Za podivných okolností. Lidi kolem mlží a Sara postupně odkrývá nelehké partnerské soužití i bolavá místa vztahu. Zatímco se v domě dějí zvláštní věci, pravda vyplouvá na povrch. Ale za jakou cenu?

Terapeutka mi dala to, co jsem od ní očekávala. Nekomplikované psychologické drama, které se noří hluboko do partnerských problémů. Audiokniha vyprávěná v Ich-formě začíná nenápadně a nic nenasvědčuje tomu, že by se za zdmi domu Sary a Sigurda dělo něco zvláštního. Až poté, co Sigurd záhadně zmizí, začíná Sara popisovat vztah krůček po krůčku. Od běžných nedorozumění přes složitější hádky až po pořádná šlápnutí vedle. Ale je to všechno lehce uvěřitelné, s těmito problémy se potýká spousta párů. Proto se mi příběh poslouchal dobře, i když mě hlavní hrdinka mnohdy rozčilovala a sympatická mi vyloženě nebyla.


Jak Sara začne odhalovat některá tajemství, začínají se dít v domě divné věci. A to Saru rozzlobí a jde tomu naproti. Bere konečně osud do vlastních rukou a za každou cenu chce zjistit, co se s manželem stalo.

Hlavní téma není jistě nijak originální, napětí zde moc nehledejte, nicméně pokud vás baví pitvat se s partnerských vztazích a v hlavách hlavních hrdinů, budete se bavit. Neříkám, že rozuzlení bylo nějak překvapivé, ale zhruba polovinu knihy jsem si myslela, že "bláznem" je někdo úplně jiný.

Únorové novince z Audiotéky v podání skvělé Jitky Ježkové dávám 4 hvězdy.

-
Za audioknihu Terapeutka děkuju Audiotéka.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat