středa 24. března 2021

Knihy pro děti / Na rozcestí ke štěstí

Přijde mi, že poslední dobou čteme s dětmi doma samé knížky o emocích. Protože to je téma, které v sobě tolik řešíme a zpracováváme. Emoční bouře jsou a budou, už dávno jsem se vyléčila z naivní představy, že něco přejde a že z něčeho vyrostou. Prostě vím, že jejich emoce s nimi zůstanou, akorát třeba v jiné síle. Ale už vím, že vztekat se budou, že si budou něco závidět, že budou žárlit. A taky už lépe vím, jak s emocemi v jejich hlavičkách a srdcích naložit. Dost dobře to vím teoreticky. Chtěla bych říct, že se mi daří i 100% aplikace teorie v praxi, ale lhala bych. I já někdy bouchnu. A je to asi dobře. I matka je jenom člověk. Velký unavený člověk se svými hranicemi. Nedávno jsem si poslechla krásnou přednášku o dětských emocích a jak je zvládat a jsem tak moc vděčná, že autoři dětských knih se k lidským pocitům víc a víc obracejí. Stejně jako se to povedlo v parádní knížce Daniely Krolupperové s dvojitým názvem Na rozcestí ke štěstí / Na rozcestí od štěstí.


Tato originální dvojkniha vyšla v roce 2019 v nakladatelství Portál a o velice vkusné ilustrace se postarala Michaela Bergmannová. Proč dvojkniha? Knížku můžete číst z obou stran - jedna strana směřuje postavy "ke štěstí", druhá strana je "od štěstí" odklání.



Ve všech příbězích pozorujeme běžný život třeťáka Jirky, jeho rodiny a kamarádů. Všední zážitky takové, jaké známe všichni, jsou pro děti velice dobře uchopitelné a zpracovatelné. A krásně na nich jde vidět to, o čem kniha vlastně je. V každé kapitole se u hlavního hrdiny objeví jedna nehezká vlastnost, která je všem dětem dobře známá - vztek, lakomství, závist, lhostejnost...  V části "od štěstí" se nechá Jirka těmito špatnostmi pohltit a příběhy nekončí nijak pozitivně. V opačné části "ke štěstí", kde je text stejný až do úplného závěru, se Jiřík těmto slabostem postaví, přemůže je a zachová se dobře. Na dvou paralelních příbězích jde nádherně vidět, co je správné a co špatné.




A co víc. Na konci kapitoly si s dětmi můžete projít doplňující otázky k textu, které mohou mnohé dovysvětlit a upřesnit, navíc nabízí i další společný čas k cenné rozpravě o našich pocitech.



Krásnou a dokonale čtivou knížku doporučuju dětem mladšího školního věku a otevřeným předškolákům. Nás doma opravdu moc baví a Klárka s Kubíkem si ji k večernímu předčítání vybírají opakovaně.

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Žádné komentáře:

Okomentovat