středa 21. dubna 2021

Hrajeme / Spící královny

Další bestseller mezi dětskými hrami. Tentokrát svižná, zábavná a taky trochu zákeřná karetní hra Spící královny (z dílny ADC Blackfire). Krásně zpracovaná a jednoduchá hra zaujme už předškoláky. Hrajeme v pohodě i s Kubíkem (toho času 5,5 let), kterému sčítací operace jdou na jedničku. Mladším dětem by se musela trošku zjednodušit pravidla s odhazováním karet. Hra nás baví tak moc, že ji hrajeme prakticky každý den, vlastně několikrát za den. Děti ji s nadšením učí své kamarády i prarodiče a jsem ráda, že tato hra nalákala i Chlupáče, který se některým hrám brání. Pokud byste měli doma mít jednu jedinou karetku pro děti, rozhodně volte královny!


Klárka dostala Spící královny k 7. narozeninám, z nějakého důvodu jsme je nechali spát ve skříni a vytáhli až nedávno. Teď jsou u nás na takovém výsluní, že je s sebou bereme i na výlety do přírody. Jak jsem už psala, baví nás všechny, velké nadšení vidím ale převážně u Jakuba, který potřebuje rychlost. U her nemá takovou výdrž a trpělivost jako o dva roky starší Klára, tahle hra ho nestihne unavit ani unudit. Každá partie je maximálně na 15 minut, někdy však máme dohráno než by řekl švec.



Jedna malá krabička, klasický formát karet uvnitř. 12 karet s modrým rubem = 12 různých královen na lícové straně. Každá královna má bodové ohodnocení, některé mají i speciální schopnosti. Zbývající karty jsou na rubu červené a líc může být ledajaký - číselná nebo obrázková karta. Na obrázcích můžete najít buďto postavy králů, šašků, nebo lektvary, kouzelné hůlky, rytíře nebo draky. Každá obrázková karta má svoji nezaměnitelnou funkci, kdežto číselné karty slouží pouze jako nástroj k odhazování a dobírání nových karet.



Královny spí. Hráč jich musí co nejvíce vzbudit za pomoci králů v ruce (potřebujeme dosáhnout buďto určitého počtu vzbuzených královen nebo celkové číselné hodnoty). Hráči probouzejí a protihráči škodí ve svůj vlastní prospěch. Lektvary královny znovu uspávají, rytíři pro změnu unášejí. Naštěstí jsou i protizbraně (hůlky a draci). Žolík v podobě šaška může pomoct. Bohužel ne vždycky právě vám... A abyste se prokousali k dobrým (obrázkovým) kartám, odhazujete ve třech možných variantách číselné karty, co máte v ruce. A za ně si ve stejném počtu dobíráte. Tady může nastat jediná komplikace, protože nejvýhodnější je odhodit aspoň tři karty, které spolu dávají nějaký součet (např. odhodím 1, 3 a 4). Jakub v 5,5 letech tyto součty do 10 umí, menší děti by musely hrát bez tohoto pravidla.



Je to jednodušší než se zdá. Jedna dvě partie s odkrytými kartami a pochopí i pětileté dítě. Hra je opravdu zábavná, v jednoduchosti je síla. Bezva je i to, že se karty nijak nehromadí v ruce, s čímž mívají malé děti problém. Tady je pravidlo pěti karet, nic víc, nic míň. Dětem se moc líbí ilustrace, především královny a králové jsou úchvatní.



Hra je samozřejmě založena především na náhodě, jaké karty k hráči zrovna doputují. Nicméně při samotném hraní už je potřeba vynaložit i jisté úsilí a schopnosti - jednak ty počty, ale hodí se i paměť. Děti už mohou použít i základy strategického uvažování.



Karty se častým hraním pomalu opotřebovávají, ale to je daň všech karetek. Vzpomínám si, že jako děcko jsem nejradši hrála Prší s těmi nejvíc jetými kartami. Spící královny jsou navíc k dostání za fajn cenu, která nezruinuje rodinný rozpočet. Jsem nadšená.

Žádné komentáře:

Okomentovat