čtvrtek 21. května 2020

Chytrá hra / Vadí nevadí aneb Nejsme všichni stejní & Dobrá hračka 2020

Do naší sbírky vzdělávacích her z dílny 4bambini přibyla na jaře třetí s názvem Vadí nevadí! aneb Nejsme všichni stejní. Tento třetí "díl" je určen zatím nejstarším dětem, dětem, které už jsou sociálně dost zralé, aby dokázaly pochopit vyobrazené situace. Dětem, které už jsou v úzkém kontaktu s kolektivem jiných dětí. Obecně ji doporučuju předškolákům a školákům na prvním stupni základní školy. Malým školáčkům bude asi nejvíc k užitku, společným hraním s rodiči mohou porozumět novým situacím, které na ně v koutech budovy školy určitě čekají.
 

Krabice ukrývá 5 hracích desek (na každé 6 políček s obrázky a odpověďmi) a 30 kartiček z pevného a trvanlivého kartonu. Na každé kartičce je vyobrazena situace s krátkou otázkou. Úkolem hráče je najít správnou odpověď na hracích deskách. My při hře nijak nesoutěžíme, prostě se střídáme v braní kartiček a zodpovídání otázek.
 
 



 
Tato červená varianta hry se zaměřuje na sociálno. Je o našem soužití ve společnosti, o přátelství, o respektu k odlišnostem, o prvních sporech s vrstevníky. Načínají se zde témata jako materiální strádání, nadávky, závist, chlubení. Téměř každou situaci jsme s Klárkou nějakým způsobem prožili, tudíž je pro nás hra dobře aplikovatelná. Máme zkrátka o čem mluvit. Moc doufám, že jí tyto jednoduché a úderné kartičky pomohou na její cestě první třídou, která vůbec není o písmenkách a číslicích. 
 

 
Je to hra společenská, je o společné diskuzi. V této hře je nutné zapojení rodiče, jen tak bude dávat smysl. Je to o povídání, o vysvětlování daných situací, o reálných příkladech z rodinného prostředí. Starší děti, které už umí číst, si ji mohou "hrát" samy, mohou si procházet jednotlivé kartičky a hledat k nim správné odpovědi, nicméně síla této hry je jinde. Ve vzájemné komunikaci.  
 

 
Chci ještě říct, že nic na světě není černobílé a proto se může stát, že se vám nějaká odpověď nebude úplně pozdávat. Prostě to doma děláte jinak, nebo to jen jinak vysvětlujete. A tady je podle mě nutná role rodiče, který má tu moc hru korigovat.
 
 
O dvou předchozích hrách, které jsou založeny na stejném principu, jsem psala před dvěma lety. Podívejte se na starší článek o hrách Nešťourej se v nose a Dávej bacha. Jsou stejně dobré, vyobrazenými situacemi o krapet jednodušší a tak je zvládnou i menší děti.
 
 
Společenská hra Vadí nevadí si právem zaslouží nominaci na Dobrou hračku 2020 v kategorii malých školáků. Je to hra, která má mnoho rovin, zabaví celou rodinu a děti naučí, jak se v některých vypjatých životních situacích zachovat.
 
 
Anketa Dobrá hračka 2020 běží až do konce května na tomto odkaze, kde v několika věkových kategoriích jednoduše odkliknete ty hračky/hry, které byste s čistým svědomím doporučili svým nejlepším přátelům. Pro mě je anketa vždycky dobrým vodítkem, když nechci šlápnou vedle. Zapojením do ankety získáte slevu na nákup a také zařazení do slosování o ceny. Tak si pojďme trochu pomoct, ať neztrácíme čas zbytečným tápáním v záplavě produktů.
 
Při svých nákupech u Agáty nezapomeňte využívat slevový kód na 10% "IGFZRZKA10".
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s obchodem Agátin svět.

2 komentáře:

  1. Tyhle máme už dvě. Dávej bacha a nestourej se v nose. Jsou to hezke hry. Díky Z tip na vadí nevadí. Zajdu si ji prohlédnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, my taky a tahle je u nás opravdu aktuální :)

      Vymazat