čtvrtek 26. dubna 2018

Chytrá hra / Vzdělávací hry Nešťourej se v nose & Dávej bacha

I když sezóna přeje spíš dlouhým pobytům s dětmi v přírodě, já mám paradoxně hraní společenských her spojené spíš s létem než zimou. V létě se hry berou na dovolenou, do stanu, na koupák, na terasu pod slunečník k ledové kávě a zmrzlině. Vždycky je jednodušší sbalit ven s piknikovou dekou jednu lehkou krabici než autíčko, koníka, pět kostek lega a tři knížky. Dneska rovnou o dvou hrách, ale zase o trochu jiných. Pokud je neznáte, zpozorněte, stojí za to. Nové vydání dvou "výchovných" (bože, já to slovo tak nemám ráda) her české značky 4bambini - Nešťourej se v nose & Dávej bacha.
 

Vzhledem k mé averzi ke slovu "výchovná" pro tyto hry mnohem raději používám slovo vzdělávací. Jsou to totiž hry, které zábavnou formou připraví vaše děti na nástrahy moderního světa a také na zapeklitosti společenského soužití. Jsou to hry pro předškoláky - doporučuju tak od 4 let. Kubík sice s námi hrává, ale s ním to beru spíš jako příležitost k rozšiřování slovní zásoby.
 

 
V každé ze dvou krabic najdete 5 herních desek a 30 kartónových kartiček. Na každé kartičce je obrázek s otázkou. Vaším úkolem je navést dítě ke správné odpovědi, probrat zobrazenou situaci a snažit se, aby dítě samo přišlo na to, jak se v dané situaci zachovat. Následně přiřadit tuto kartičku na jednu z hracích desek, kde je také správná odpověď. Nejsou to hry o výhře a prohře, jen o společně stráveném čase.
 
 
 
Relativně jednodušší hra je hra s vtipným názvem Nešťourej se v nose. Je to zjednodušená etiketa pro malé děti a učí je zásadám slušného chování. Narazíte tady na témata spojená se zdravím a hygienou, rozeberete možné trable s rodinou a kamarády, proberete, jak se chovat ve společnosti cizích lidí. Je možné, že s některými otázkami budete muset dětem trochu pomoct, přeformulovat, dovysvětlit. Např. otázka: "Co mám udělat, když dostanu bonbóny?" dala zabrat i mě a přiznám se, neodpověděla jsem na ni tak, jak se ode mě čekalo :)
 

 
Druhá hra s názvem Dávej bacha názvem napovídá, že jde o popis různých nebezpečí, která na naše děti mohou někde číhat. Kromě běžných situací jako je bezpečnost v domácnosti nebo na hřišti, nakopnete i moderní témata v podobě nástrah mobilů a internetu. Tím, že žijeme ve velkém městě, musíme děti už v tak brzkém věku připravovat na riziko kontaktu s cizím člověkem.
 

 
Obě dvě hry jsou velice povedené a pomohou rodičům nenásilnou formou předat dětem něco důležitého. Děti si snáz zapamatují něco, co mají spojené se hrou. A nám rodičům dají otázky vodítko, na co všechno bychom měli v dnešní době myslet.
 
 
Obě tyto hry můžete najít také v anketě Dobrá hračka 2018, kterou pořádá Agátin svět. I letos můžete prostřednictvím jednoduchého klikacího formuláře hlasovat pro nejlepší hračky v různých věkových kategoriích. Zabere vám to pár minut, pomůžete ostatním rodičům, kteří nemusí mít takový přehled o kvalitních a dostupných hrách, a také můžete něco vyhrát. Já už mám odhlasováno a opět se mi potvrdilo, že mám asi dobrý vkus na hračky, protože jsem v anketě narazila na několik kousků, co máme doma. Tak se zapojte, hlasuje se jen do konce dubna!

Žádné komentáře:

Okomentovat