úterý 10. dubna 2018

Chytrá hra / Deskovka pro nejmenší Honem zpátky do ohrádky!

Nedávno jsem vás navnadila na společenské hry pro nejmenší a mám tu pro vás rovnou další. Českou originální hru Honem zpátky do ohrádky! dostaly děti k Vánocům a kromě toho, že nám dělala fajn parťáka při březnovo-dubnovém marodění, s námi byla i na horách a několikrát u babiček jako protipól Člověče. I tato hra splňuje všechny moje požadavky na vhodnou hru pro nejmenší - je jednoduchá, rychlá, nevyžaduje schopnosti velkého počítání. Malé děti (kolem 2,5 roku) ji budou hrát "jen tak" podle pravidel, ty starší (4 roky a víc) už mohou zapojit i paměť.
 

Sympatická deskovka se ukrývá v zelené krabici a na první pohled zaujme hezkou grafikou. Značka 4bambini se vytáhla a máme doma ještě další tři hry z jejího sortimentu. Pro mě, jako bývalého markeťáka, je zajímavá i historie značky
 
 
Krabice obsahuje kartónové hrací žetonky (naprosto geniální mi přijde nápad zařadit i sadu náhradních - pokud by se něco přece jen zatoulalo), dřevěnou kostku (pouze s puntíky 1-3), hrací plán, 4 dřevěné figurky. Určitě oceníte i herní tipy pro rodiče, když třeba chcete hrát s opravdu malými dětmi.
 
 
 
Hru, která klidně může být vaší první společenskou hrou doma, mohou hrát 2-4 hráči, podle počtu hráčů se upravuje velikost hrací plochy a počet rozmístěných žetonků. Věkové určení cca od 3 let, ale Kuba ve 2,5 letech ji docela dobře zvládá.
 

 
Ze statku utekla zvířata (králík, kráva, slepice, prase). Tyto utečence reprezentují žetony, ty se rozmístí na hrací plochu obrázky dolů. Jenže na dvorku se semtam vyskytne i něco jiného, než hledaná parta, třeba beruška nebo motýl. Ty cestou sice nesbíráte, ale stále se vám pletou pod nohy. Po hrací ploše se figurky pohybují o jedno až tři pole podle hodu kostkou a postupně se tak odkrývají a sbírají žetony se zvířaty. Zapeklitost spočívá v tom, že je dobré si pamatovat, kde se co ukrývá (jako v pexesu), abyste zbytečně nešlapali na pole s havětí, nebo zbytečně nehledali zvířata, které už jste našli...
 
Osobně mám tuto jednoduchou hru strašně ráda: grafické zpracování, variabilita, svižnost, nadčasovost a dokonce i mezinárodní univerzálnost.
 
 
Hraní společenských her s dětmi je přínosné pro všechny strany. Děti baví, že dělají něco opravdu společně se svými rodiči, na první pohled vidí vzájemnou rovnost, nenásilnou formou se učí respektovat pravidla. A radost ze společného hraní je nepřekonatelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat