pondělí 6. listopadu 2017

Dětský pokoj / Máme hotovo. Skoro.

Trvalo to. Myslím, že se dílo povedlo. Nám všem se dětský pokoj líbí moc. Přijde mi hezky útulný, účelný, vlezlo se tam všechno, co by v pokoji pro dvě malé děti být mělo. Nečekejte ale vystajlovanou designově čistou záležitost. Nečekejte ani pokojík přesně podle standardů Montessori. Je to zkrátka dětský pokoj pro malého kluka a o něco větší holku, kde je každou vteřinu každý centimetr podlahové plochy pokrytý nějakými hračkami. Pokoj, kde obě děti rády spí, kde si rády hrají, kreslí i prohlížejí knížky. Pokoj, na který je hrdá i máma "designérka", kdy se dětská hravost setkává s jednoduchým stylem. A protože to je téma, které vás zajímá, ukážu vám pár fotek...


Začátky s tužkou a metrem v ruce

Pár dní před tím, než jsme odjeli na letní dovolenou na Balkán, jsem si pečlivě rozkreslila všechno na čtverečkový papír. V měřítku, detailně, každou zásuvku, každý radiátor, každou lištu. Promyslela jsem všechna omezení. V každém dětském pokoji musí být tři zóny - spaní, práce, hraní. A taky šikovně namyšlené úložné prostory, aby tam na to hraní bylo vůbec místo. A tak jsem několik dlouhých týdnů přemýšlela...


Dispozice

Pokoj má něco málo přes 15 metrů čtverečních. Není to úplně málo, ale není to bůhvíco. Nudlovitý tvar to dost komplikuje - šířka pokoje je 2,74 m a délka 5,55 m. Skoro celá kratší strana je okno a balkónové dveře. Pod oknem klasicky radiátor. Můj sen umístit k oknu postele tedy padá... Pokojík je orientovaný na jihozápad, poskytuje tak dostatek denního světla, v létě i horka :)


S profíkem nebo sami

Hrozně dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou, že oslovím nějakého interiérového designéra. Aby mi poradil, jak to všechno co nejlépe skloubit, jak to všechno šikovně nacpat do pokoje ve tvaru nudle. Dokonce jsem i jednu poptávku poslala. Po dovolené, kdy se mi všechno rozleželo, jsem ji stáhla. Z několika důvodů. Ten hlavní důvod je tento: nevíme, jestli současný stav je naše konečná. Ať už do počtu dětí nebo samotného bytu. Nějak vnitřně cítíme, že se ještě něco v našich životech bude měnit, proto jsme uvážili, že nebudeme investovat velkou sumu prostředků do pokoje, který asi nebude napořád. Rozhodnutí padlo, vymyslím to sama...


Nábytek Ikea a rostoucí židle Wood Partner

Klárka už ve své původní verzi pokojíčku nějaký nábytek měla, všechno Ikea. Po pravdě jsem moc dlouho nepřemýšlela, že bych koupila zbývající nábytek jinde. Ikeu mám ráda, ráda tam nakupuju, ráda se inspiruju v jejich katalozích. Jasně, je to masovka, ale design je mi sympatický a ceny příjemné. Úplnou chvilku jsem přemýšlela nad domečkovými postelemi, ale pak jsem si řekla, že nemusíme mít všechno, co zrovna teď letí. A ceny jsou podle mě děsivé.

V pokojíku děti mají tyto základní kousky nábytku
 
* Šatní skříň Pax
* Postel Brimnes, rozkládací, s dvěma šuplíky
* Matrace české firmy Ahorn
* Úložný prostor s knihovničkou k posteli (myslím, že už se neprodává)
* Postel Kritter
* Velký pracovní stůl Linmon
* Knihovničky Stuva
* Úložný prostor na hračky Trofast
* Skříň na hračky Stuva
* Malá skříň na hračky Stuva

 
Kubíkovi jsme zatím nechali menší postel po Klárce. Stále hodně cestuje, točí se, tato menší mi pro něj přišla ideální. Až povyroste, dostane stejnou Brimnes, jako má teď Klárka. To už je velká postel, navíc poměrně vysoká, má dva velké praktické šuplíky a jde rozložit na dvojlůžko.


Malý stolek Lack, na kterém si děti donedávna kreslily, jsme přenesli do obýváku. V pokoji mají nově vysoký pracovní stůl, který se nám vešel krásně k oknu a vytvořilo se naprosto dokonalé místo k nerušenému tvoření s dostatkem přirozeného světla. Co se židlí týče, neváhala jsem ani vteřinu a pořídila jsem další dvě rostoucí židle českého výrobce Wood Partner. Máme je už u jídelního stolu a jsme s nimi velice spokojení, děti je mají rády. O ergonomickém sezení jsem psala už dříve. Kuba si vybral bílo-modrou variantu, Klárka překvapivě oranžovo-bílou. Je to dobrá investice, věřím, že dětem vydrží až do dospělosti. Oproti některým levnějším variantám na českém trhu mají výbornou nosnost (110 kg), takže se  nikdo nebojíme sednout :) Jsou designově povedené a dobře se udržují v čistotě. My je máme kvůli plovoučce podlepené filcovými samolepkami a díky nim si s židlí mohou děti manipulovat snadno samy. Montáž je v pohodě, potom je jen potřeba pohrát si s nastavením židle podle proporcí dítěte. V předchozím článku najdete zásady ergonomického sezení plus návod, jak správně židli nastavit. Židle koupíte na Proděti.cz.





Namyslela jsem docela dost úložného prostoru, takže jsem zavedla pravidlo, že se všechny hračky uklízí na místo. Pořídila jsem textilní boxy, nahrnula do nich Duplo a šup do skříně. Stejně tak dřevěná vláčkodráha. Všechny hry, skládačky, puzzle a náklaďáky. Kočárek a motorka na dno skříně... Všechny hračky jsou dětem jednoduše přístupné, stejně jako knížky v knihovničce. Tím pádem je všechna podlahová plocha volná ke hře.





Barvy, tapety a samolepka Pixers

Pokojík jsme malovali už s nastěhováním Klárky, tenkrát jsme zvolili jednu stěnu tmavě fialovou a zbytek je bílá káva. Dlouho jsem přemýšlela, že bych na jednu stěnu dala tapetu. Líbí se mi to, ale přiznám se, že zvítězila pohodlnost. Tapetovat si sama netroufám, a povrch stěny není úplně hladký, bála jsem se, jak by ta zrníčka pod tapetou vypadala. Nějaké oživení to ale chtělo, něco, co by rozveselilo všechnu tu bílou. Pak mě napadl Pax. Velká bílá skříň, tak trochu nedětská, ideální hladký povrch, dobře přístupná. Vzpomněla jsem si na Pixers. Pixers sleduju už dlouho, docela často se kochám na jejich profilech na sociálních sítích, několikrát jsem se pustila do prohlížení jejich nekonečné nabídky. Měla jsem poměrně jasno o stylu samolepky, která bude velkou skříň zdobit poměrně dlouho. Rozhodně jsem nechtěla nic infantilního, nic divokého, nic holčičího ani klučičího. Chtěla jsem neutrální samolepku, která se bude líbit i dětem, ale dovedu si ji představit klidně v ložnici, kdyby jsme někdy dělali škatule škatule hejbejte se. Vybrala jsem motiv horkovzdušných balónů v hezkých pastelových barvách. Obě děti balóny fascinují a barevné provedení je vyloženě roztomilé. Horkovzdušný balón je pro mě navíc symbolem nespoutanosti, volnosti a svobody. Mít celý svět jako na dlani a přitom cítit pevnou půdu pod nohama. Nálepky Pixers jsou nejenom krásné, ale i kvalitní a odolné. Samotnou instalaci jsem zvládla sama, chvíli mi trvalo, než jsem našla potřebný grif, trochu jsem se zapotila při vytlačování bublin, ale na to, že to byla poměrně velká plocha, se konečný efekt vydařil. Děti jsou nadšené a samolepka ohromuje každou návštěvu. Už přemýšlím, co koupím dalšího, mám zálusk na nějaké obrazy a akvarelové samolepky.





Měkké dekorace SEW4HOME do postýlek

O Hance, alias SEW4HOME, jsem už několikrát psala. Je to ta nejšikovnější švadlena, co znám, a já u ní už dlouho objednávám různé textilní dekorace do bytu. Povlaky na polštáře, běhouny na stůl, látkové košíčky, závěsné ozdoby, mantinely do postýlky... Ještě nám chybí patchworková deka pro miminko a budeme to mít komplet. Když se Klárka přestěhovala z miminkovské postýlky do velké postele, kterou má (teď už obě děti) přirazenou ke zdi, řešila jsem chlad, který v zimních měsících od stěny jde. Já mívala rohož, kamarádka dřevěnou desku. Na nějaké kapsáře moc nejsem, o tapetě jsem vám svůj názor říkala. A tak děti mají Hančiny obláčkové polštáře. Ty plní hromadu funkcí, nejen tu zahřívací. Mimochodem, mrkněte na vánoční dekorace, nevěřili byste, kolik hvězdiček a srdíček dokážete ve svých domovech umístit :)




Obrázky, plakáty a písmenka

U pracovního stolu mají své pevné místo dvě pandy od MIAUK. Máme je už rok. Jsou dokonalé. Nedávno jsem koupila dětem čtyři obrázky Djeco. Tuto francouzskou značku miluju, doposud jen na hračkách, ale nově jsem zjistila, že vyrábí i nádherné doplňky do dětských pokojů. Tyto kartónové obrazy jsou úchvatné, něžné, umělecky zpracované. Jediná jejich chyba je, že zatím nevisí. Mnoho variant seženete na Proděti.cz. Obě děti budou mít nad postelí ještě počáteční písmeno jejich jména v dřevěném provedení. "K" jsem kdysi objednávala tady na Fleru.



Co ještě chybí

Už to jsou sice jen detaily, ale něco přece. Například navrtat dvě police Mosslanda nad dětské postele. Na těchto úzkých policích budou výše zmíněné Djeco obrázky, písmeno, a všechny ty oblíbené dětské předměty budou postupně vytlačovat "moje" knihy... Největší téma je hlavní osvětlení pokoje. Noční světýlka jsou fajn, pak je v pokojíčku ještě jedna dekorační lampička s Karkulkou. Ale stropní svítidlo neplní svou funkci dobře, musíme ho vyměnit. Pořád váhám nad zvířecím lustrem Philips, ale dost možná to dopadne tak, že koupíme nějaké pořádné dospělácké světlo - nějaké tipy?

33 komentářů:

  1. Moc hezky :-) Taky tim ted prochazime.Adin pokoj resim uz od leta,kompletne jsme ho prekopali,stary nabytek prodali,protoze zabiral moc mista a pustili se do vyroby noveho.Manzel udelal postel na patro,vcera dokoncil policky na miru a ja se ted jdu pustit do natirani,at uz mam konecne kam dat ty hracky,co se vsude vali na zemi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, díky! No, tak to muž šikovný, že to dělá sám. Klobouk dolů. To je velká výhoda - my nemáme doma ani vrtačku (proto ty chybějící police :))) Nám se velice uvolnilo místo a celkově se pokoj provzdušnil. I když je tam mnohem víc nábytku než dřív, je tam tak nějak víc místa - to býval furt tam kočárek, tam balón, tam popelářské auto... Teď je to ve skříních a aspoň je jim to vzácnější.

      Vymazat
  2. Tak jsem se tu rozepsala s komentářem a asi se mi smazal :-( každopádně díky za virtuální návštěvu! A máme (opět) podobný náhled na věc. Třeba na to, že domečkové postýlky jsou nádherné a módní, ale taky drahé a mít je nemusíme. Nebo taky na Ikeu (naše děti ji mají v pokoji a jsme spokojeni všichni). U nás také není pokojíček definitivum, přiznám se, že je spíš unisex až klučičí, protože v něm jednou bude jen Tomik. Vedle bude totiž pokojíček holčičí (a rovnou pro dvě princezny;-) anebo taky dračice). Naše děti spí v pokojíčku od léta, Adélce se teda zalíbilo během noci stěhování k nám do ložnice, ale teprve teď se zimou třeba řešíme to, že jde od zdi chlad. Nejprve jsem přemýšlela nad nějakým kapsářem, ale žádný mi nepadl do oka. Koukala jsem i do ikea katalogu, ale tam nic, a pak jsem si dokonce vzpomnela na tvůj starší příspěvek o těchto úžasných polštářcích! Jsem rada, že mi jdeš s informacemi naproti (a nemusela jsem pátrat, kde jsem to jen viděla ;-) ) polštářky jsou opravdu nádherné! Taky nám chybí ty police u postelí, aby bylo kam dát lampičku, rozečtenou knížku nebo třeba prasátko na spoření... a ten policový díl k posteli jsme bohužel nestihli koupit, jednou už nsme ho měli v ikea ve vozíku a pak jsme naznali, že už by se do auta nevešel.... Škoda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ty balóny, to je opravdu nádhera!

      Vymazat
    2. Luci, dvě princezny?? ♥ Každopádně děkuju za milá slova. Jsem ráda, že jsem pomohla s těmi polštáři, já ho dětem velice ráda beru a dávám pod hlavu, když si čtu, je na to přesně akorát (sorry moje krční páteři :)). Jo a ten policový díl k té posteli je bezvadný, na Kubu už teda ten vysouvací šuplík dvakrát spadnul, ale to je holt riziko těch jejich blbin... Opatrujte se!

      Vymazat
  3. Jééé, Jani, to mě tak moc těší, že se pandy zabydlely i v novém pokojíčku!!!:-)
    Moc se Ti (Vám) povedl!!!:-) Tak ať se tam Klárce a Kubíkovi krásně tvoří, hraje, objevuje, čte a spinká!:)
    Máváme z Olomouce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, jak by mohly pandy chybět?? ♥ Děkuju a taky moc zdravím.

      Vymazat
  4. Moc krasne ;) Ja ted taky vybiram jak bych zaridila detsky pokojik a uhranula me pro syna tato postel - https://www.nabytek-bmark.cz/postele/detske-postele/postel-detska-sportak.html Neskutecne, co se ted vyrabi. To za nasich let nebylo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda tak tohle ja teda vubec nemusim :( To by mi domu nemohlo :)

      Vymazat
    2. Tak tak, to bych nepustila do domu ani já, natož přítel.) My zas pořídili postel v Jysku, mě se právě moc ty Ikea bílé věci nelíbí, a to jinak z Ikee máme všechno, jen bílý nábytek nemusím, tak pro kluka se kupovala asi za 1 000,- Kč krásná z masivu v Jysku.) Tereza M.

      Vymazat
    3. :) Často slyším, že někdo nemá rád bílý nábytek. Já ho naopak miluju. Hlavně teda v dětském pokoji :)

      Vymazat
  5. Ahoj Jani,
    ten policový díl s vyšupovacím šuplíkem je také z Ikey? Přesně něco takového hledám, abych mohla dát dceři někam lampičku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to bude asi ten nábytek, který se už neprodává :(

      Vymazat
    2. Šárko, mám pocit, že se už neprodává. Už když jsme ho kupovali my (někdy na jaro) psali, že už je to doprodej... Ale jistá si 100% nejsem.

      Vymazat
  6. Dobrý den, paní Jano. Děkuji za další pěkný článek a inspiraci. Moc oceňuji, že píšete do textu i linky a můžu se podívat na konkrétní věc detailněji.
    Můžu poprosit o Vaše řešení prostorového uspořádání skříně PAX? Uvažuji o stejné a řeším v hlavě, jaké komponenty pořídit. Věřím, že jste nad tím taky přemýšlela.
    Přeji pěkný den a díky za Váš čas. Radka (Popř. na email radkasebelova@email.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Radko, děkuju, že čtete :) Co se týče uspořádání, zvolili jsme to celkem jednoduché, každé z dětí má svoji polovinu Paxe, a jsou identicky rozložené. Uvidíme, co ukáže čas, ale zatím nám rozložení vyhovuje. Fotku vnitřku skříně vám pošlu obratem na mail. Stručně, pokud by to zajímalo i někoho dalšího. Výška skříně je 236 cm a šířka 150 cm. Máme systém posuvných dveří Hasvik. V každé polovině máme celkem 2 vysouvací koše, 3 police a 1 šatní tyč. Prostor u země jsem nechala volný, abychom tam mohli nacpat některé větší hračky, které jsou v kurzu, ale nechci, aby byly pořád venku - motorka, skákací koník, kočárek, ikeácký tunel s domečkem, apod. A taky mám zkušenost, že od země se trochu práší i do skříně, takže jsem nechtěla začínat s oblečením hned odspoda. Pak následují dva drátěné výsuvné koše nad sebou. Ty jsou pro děti nejdůležitější na samoobsluhu, dosáhne do nich pohodlně i Jakub. Je v nich spodní prádlo, ponožky, punčošky, trička, tepláky na doma. Nad vyšším košem je police, kde jsou mikiny, a tepláky na ven, v zadní části jsou věci, které děti nosí výjimečně - svetry a rifle třeba... Následuje tyč, kde je vše, co potřebuje viset - od županu, přes šaty, po bundy. Ano, máme tam všechno, i sezónní bundy, které děti zrovna nenosí. Nechtěla jsem mít ještě někde v bytě další úložný prostor na tyto věci. Tady už se Jakub neobslouží, jen Klára. Nad tyčí jsou další dvě police, kde je dostatek místa na věci, které nepoužíváme - nějaké mimi hračky, plyšáci, se kterými si nehrají, cestovní kufříky, apod. Osvědčilo se mi volit šířku mezi policemi tak, aby tam šly šoupnout textilní boxy z Ikea. Doufám, že jsem Vám to dostatečně popsala a fotku pošlu mailem :) Díky, Jana

      Vymazat
  7. Moc děkuji za popis i fotku. Pomohla jste mi v rozhodovani. I s tou velikosti skříně. Do budoucna se bude hodit. My zatím vystačíme s komodou Malm, kde se od spodních suplat obslouží syn sám. Zavedla jsem systém skládání triček, aj.za sebe na výšku (ne na placato). Jee, to se ušetřilo místa☺️. A malý pěkně vidí hranu oblečení a vezme si, co chce. Plus nalepené obrázky vně šuplíku, ať ví, či v něm je. Funguje to pěkně. Zatím s dopomoci...☺️...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, rádo se stalo. Já si moc nedovedu představit to "jiné" skládání, pošlete fotku?? :) Nalepené obrázky jsou super, my máme moje kresby na šuplících s hračkami a osvědčilo se to.

      Vymazat
  8. Dobrý den Jano, mate to moc hezky vymyšlené. Také se mi líbí, když každá hračka ma své místo v poličce nebo ve skrini. Doma s tím porad bojuju:) Mame v pokoji kombinaci Ikea (šatní skříň, police) a českého nábytku Gazel (postele). Kdyz to jde, snažím se upřednostnit prirodni drevo před drevotriskou a jinými nahrazkami. Rostoucí stůl a židli dostala dcera od prarodičů k narozeninám (značka Mayer). Tapetovani se nebojte. Máme vliesovou tapetu Lavmi, kterou jsem lepila sama a ještě těhotná:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuju, já jsem fakt přesvědčená, že bych tu tapetu nedala :))) Navíc máme stěnu se "zrníčky"... Chápu to přírodní dřevo, jen ta cena se pak dostává zas někam jinam. A dostatek úložného prostoru je nezbytný, děti mají prakticky volnou celou podlahu na hraní a celkem si zvykly na to, že se hračky uklízí, aby měly prostor hrát si s něčím jiným :)

      Vymazat
  9. moc pěkné, jaký to máte koberec, děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuju. Šedý koberec s hvězdami je Ikea, název si už nepamatuju :)

      Vymazat
  10. To je nádhera, přesně tohle bych chtěla pro dcerku :) akorát škoda, že se ten policový díl už nevyrábí, mohu se ale, prosím, zeptat na název? Zkusím se podívat po bazarech.. Název/jméno by pomohlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, děkuju. Já si vůbec nemůžu vzpomenout :( Zkusím se prohrabat účtenkami a snad to najdu, ale neslibuju. Moc mě to mrzí :( A nechápu, proč ho přestali vyrábět, je to skvělá věc.

      Vymazat
  11. Taky se mi zda, ze je to nejuzasnejsi vec. Zkousela jsem hledat pod nejruznejsimi nazvy na internetu, ale bez uspechu, spatnd hledam. Moc dekuji za snahu, obcas byva stitek s nazvem primo na skrince, ale obavam se, ze na nepristupnem miste. Budu zkouset dal :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Kdyby nekdo shanel, jmenuje se to "celo postele Flaxa", snad se povede sehnat na nejakem bazaru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, zrovna jsem vám chtěla psát. Skříňku jsem obrátila vzhůru nohama a štítek jsem musela při montáži sloupnout. A lístek nedohledán :/ Jsem ráda, že jste si poradila sama. Přeju hodně štěstí na bazárkovém lovu.

      Vymazat
  13. Moc děkuji, Jani, za ochotu. Děti mají moc hezký pokojíček, moc děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, my jsme s ním spokojení, není to nic super moderního, ale ani nic infantilně dětského, tak nějak akorát, řekla bych. Teď bude větší oříšek, jak tam nacpat děti tři :)))

      Vymazat
  14. Máte to krásně zařízené, opravdu smekám klobouček :-) Já ještě ze své vlastní zkušenosti můžu do dětského pokojíčku doporučit pořídit nějaké kvalitní závěsy, aby se ráno brzo nebudily kvůli světlu. My jsme nedávno oběma synům pořídili závěsy z https://www.mk-rolety.cz/proc-budete-100-milovat-blackout-zavesy/ a jsme s nima fakt spokojeni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blackout závěsy máme v ložnici z Ikey a jsou super. Dětem do pokoje bych je zatím nekupovala, nemají rády úplnou tmu...

      Vymazat
  15. Dobrý den, já bych potřebovala tip na postýlku do dětského pokoje. Měla by byt dle přání synka ve tvaru domku. Nemáte tip na nějakou? Já už hledám nějaký pátek, ale nic moc. Furt se mi žádná nelíbí. Slyšela jsem od kolegyně z práce o těchto https://www.aminabytek.cz/detske-postele-domecek , ty kupovala pro svoje děti. Chválí si je.

    OdpovědětVymazat
  16. S dětským pokojíčkem mi při rekonstrukci pomáhala má nejlepší kamarádka. Je to totiž bytová designérka a já si s tím dětským pokojem moc nevěděla rady. Nakonec jsme vybraly na zeď kombinaci šedé a hořčicově žluté a nábytek jsme sehnaly na jednom skvělém webu. Pokojíček vypadá skvěle a mému synovi se moc líbí!

    OdpovědětVymazat