středa 30. března 2016

Dětský pokoj / Noční lampičky

Klárka spí zhruba od dvou let ve svém pokojíčku sama. Ač je to neuvěřitelné, toto rozhodnutí vzešlo z její hlavy (my jsme ho samozřejmě ocenili, protože se nám v tu dobu zrovna měl narodit Jakub). Má hezký a útulný pokojík a má ho ráda, protože jsem se snažila co nejvíc ji do procesu vybavování pokoje zapojovat. Chtěla jsem, aby si nábytek a dekorace vybrala sama (v rámci možností, teda). Stejně tak to bylo s osvětlením, které bylo pro mě upřímně zatím největším oříškem. Byla jsem zklamaná z běžné a nevelké nabídky českých obchodů, nekvalitních provedení, dlouhých dodacích lhůt. Nakonec jsem vybrala a dobře nakoupila v eshopu http://www.uni-svitidla.cz/. Nabídka dětských svítidel je tady opravdu široká, na druhou stranu se prodejce drží pouze osvědčených výrobců, u kterých dovede zajistit rychlé doručení a bezproblémový záruční servis.

Nemám pocit, že by se Klára bála tmy, ale stejně jsem tak nějak vnitřně cítila, že nechci, aby v pokoji spávala úplně potmě - na noc jsou zatažené jak žaluzie, tak závěsy. Hledala jsem nějakou lampičku, která bude Klářiným příjemným společníkem v noci, žádnou klasiku, která dává dost světla i na čtení, spíš jemné orientační světýlko, které spánek zbytečně nenaruší. Našla jsem pro ni svítícího kamaráda, a to doslova, protože tak je lampička výrobcem nazývána.


Vybrala jsem malé noční světýlko v designu známých kreslených postaviček Disney - ke svým druhým narozeninám dostala myšku Minnie. SoftPal lampička Minnie je značky Philips - jejich světla mám obecně ráda, jsou kvalitní a designově hezky zpracované, mám jistotu, že se nerozpadnou (na rozdíl od jednoho stropního světla, co jsem koupila jinde na internetu - bylo sice hezké, líbivé, ale při montáži se prostě rozpadlo, navíc španělský výrobce se moc nedržel obvyklých standardů co se zapojení týče). SoftPal lampičky jsou poměrně malé (mají necelých 20 cm na výšku a hmotnost 370 g), přenosné a měkké - děti s nimi klidně mohou spát, jako se svým oblíbeným plyšákem. To umožňuje i vestavěný LED zdroj, který dává studené světlo, lampička se nikdy nezahřeje, takže je pro děti bezpečná. Světýlko disponuje dokovací stanicí, ve které se nabíjí, případně v ní pouze stojí. Když se akumulátor v lampě vybije, jednoduše ji postavíte do doku, zmáčknete malé tlačítko a za pár hodin je zase připravena dlouho svítit i bez napájení. Klárce vydrží svítit celou noc - cca od 9 do 7 ráno. Lampička se zapíná pouhým natočením na stranu, stejně tak se vypíná, je to pro děti jednoduché. Lampa rozhodně neslouží ke čtení (i když na nějakých reklamních materiálech jsem viděla ilustrační obrázek, jak si s ní holčička čte), vydává jen jemné tlumené světlo.





Na a aby to Jakoubkovi nebylo líto, nedávno jsme dokoupili jednu i pro něj - zvítězila modrá SoftPal příšerka Sulley s fialovou dokovací stanicí. Je moc hezká, s Minnie tvoří dokonalý pár.






Děti jsou ze světýlek nadšené, Klárka Minnie využívá každou noc, umí se s ní už sama obsloužit, umí si ji nabít, když nesvítí, umí ji zapnout a vypnout. Kuba se s tou svojí zatím jen hraje, prakticky ji zatím nepoužívá, naplno ji vyzkoušíme až půjde ke Klárce do pokoje.




Je mi jasné, že tohle je jen dočasné světelné řešení, až budou děti větší, budou potřebovat pořádnou stojací lampu, u které si nezničí oči, až si budou v posteli číst, zatím nám to ale vyhovuje maximálně. Stejně tak přemýšlím nad pořádným centrálním osvětlením pokoje. Hledám stále nějaké opravdu hezké stropní svítidlo, které místnost dostatečně osvětlí, a které bude kvalitní. Teď tam máme klasické poměrně velké stropní světlo s dětským motivem, ale světla by to chtělo o něco víc. Zvažuju buď něco neutrálního a nedětského, nebo něco od Philipsu, líbí se mi tento zvířecí žárovkový lustr, nejsem si ale jistá, jestli by světla bylo víc než s tím současným.

A co vy, jaké světla se vám do pokojíků osvědčily? Bojí se vaše děti tmy, nebo to zvládají bez lampiček?

2 komentáře:

  1. My spime este spolu a v noci svietime len malym LED svetielkom v zasuvke,ktore je v zastrcke tesne pod postielkou,takze ozaj vidno len obrysy. Dcerke to neprekaza,spi s nami v posteli,len obcas je odkotulana v prirazenej postielke,takze si ma aj tak vzdy najde podla vone a hmatu :-) Tiez mame na noc okna zatemnene,pretoze by skor vstavala :) citala som,ze v noci fakt treba spat potme,je to dobre na tvorbu hormonu melatoninu,ktory ouvplyvnuje kvalitu spanku.Len ked je chora,ako napriklad teraz bolo tak ze zvrackala a mala hnacky,tak svietime nocnou lampickou,lepsie sa mi hned orientuje a manipuluje s nou,ked hned vidim,co sa deje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, jo to malé LED světlo máme doma taky, používáme jej, když u nás někdo cizí spí, aby v noci trefil na záchod :)) Věřím tomu, že kvalitu spánku to ovlivnit může, doufám, že to nebude nijak zásadně, ona by asi už bez Myšičky neusnula :(

      Vymazat