úterý 15. března 2016

Z čeho mám radost / Antistresové omalovánky

Minulý týden jsme byli s dětma v kavárně, Klárka si tam našla omalovánky a chtěla, abych jí vymalovávala obrázky. Nechtěla sama, jen mi hledala vhodné barvičky. Tak jsem si u kapučínka zavzpomínala na své dětství. Bylo to příjemné. A tak jsem se rozhodla. Rozhodla jsem se vyzkoušet to, co tisíce lidí přede mnou. A přitom se podle mě pořád jedná o naprostou novinku ve světě zábavy pro dospělé.

Objednala jsem si svoje první antistresové omalovánky (Klárce jsem taky nějaké omalovánky koupila, aby to nebylo úplně sobecké). Taky jsem si pořídila krásné pastelky, které si schovávám ve skříni nad televizí :) Ještě přemýšlím nad nějakými tenkými fixkami, s nimi bych ty obrázky dovedla k naprosté dokonalosti.


Po dlouhém vybírání jsem šla pro jistotu. Myslím, že autorka Johanna Basfordová se omalovánkami pro dospělé proslavila (Tajná zahrada, Čarovný les). Vybrala jsem si Ztracený oceán. Voda, moře a oceán jsou mi bližší než kytky a stromy, mám ráda modrou. Omalovánky mají šitou vazbu, velký formát (25x25 cm) a jsou vytištěné na silném papíře o gramáži 170g, proto je možné používat nejen pastelky, ale i fixy. Zamilovala jsem se. Pořád se na ně chodím koukat.





A teď trocha teorie pro ty, kteří se k tomu staví skepticky (jako třeba můj Chlupáč). Už dlouho je vědecky dokázané, že každá mozková hemisféra má na starosti zcela odlišné věci. Naše levá hemisféra je zodpovědná za logické, analytické, numerické, racionální a verbální uvažování, zatímco pravá je sídlem intuice, představivosti, tvořivosti a neverbálního vyjadřování. Co si budem nalhávat, v dnešní době většina z nás funguje od rána do večera na levou půlku mozku. A co dělá ta pravá? Odpočívá a leniví. Což není úplně harmonické a i bez znalosti této teorie je nám asi jasné, že naše životy nejsou úplně vyrovnané. Proto naše kreativní část mozku dost krní a když ji potřebujeme, není to nic moc. Proto vznikly omalovánky pro dospělé, měly by nám pomoct odreagovat se, uklidnit a odpočinout si od všeho toho racionálna. Pokud si na kreslení najdete chvilku opravdového klidu, mozek se dokonale uvolní, přestane myslet a zrelaxuje se.

Kreslila jsem zatím jen chvilku, neměla jsem moc času, ale mám pocit, že to funguje. Dnes jsem se přistihla, že jsem Klárku s Jakubem napomínala, aby mě chvilku nerušili, že něco dělám :)



P.S. Navíc jsem k nim dostala omalovánky s Knižní šifrou, o které jsem se tady už zmínila. Jsou super, ale stejně čekám na odkrývání jednotlivých políček na netu. Jsem zatím na čísle 35. Co vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat