čtvrtek 3. března 2016

Dětský pokoj / Sedací vak

Už když jsem se připravovala na Klárčiny 1. narozeniny (před rokem a půl), měla jsem v jejím narozeninovém wishlistu sedací vak. Vždycky mě tyto velké a měkké bytové doplňky fascinovaly, nikdy jsem nic takového sama neměla a bylo mi jasné, jak moc se musí dětem líbit. Nakonec jsem ho k prvním narozeninám nepořídila, zvážili jsme pro a proti a řekli jsme si, že ještě počkáme. Trochu nás odrazovala cena, trochu nás odrazovaly rozměry a ještě jsme přesně nevěděli, jak bude pokojíček dětí vypadat (to jsme vlastně ještě netušili, že budeme mít brzo druhé dítě). Čas plynul a pokojík se začal rýsovat. Vymalovali jsme, začali kupovat nábytek a doplňky. V dnešní době je už, řekla bych, finální pro jedno dítě - Kláru. Až přijde Jakubův čas, musíme tam pár věcí doladit, ale zásadní věci se měnit nebudou - výmalba ani styl a barevnost nábytku.

Tak jsem začala brouzdat po netu a narazila na stránky Sedací-pytle.cz. Na první pohled mě zaujala velice široká nabídka a líbily se mi kladné recenze. Vaky nabízí v různých provedeních a vybírat můžete z 5 materiálů. Pročetla jsem si několik článků ohledně výběru správného tvaru a materiálu a našla svého favorita. Chtěla jsem sedací vak ve tvaru křesla, ne polštář, něco, co se snadno udržuje čisté a něco, co nezabere půl místnosti. Barvu jsem chtěla prokonzultovat s Klárou, ale nakonec jsem vybrala za ni s ohledem na celý koncept dětského pokoje - ona vybírala samé nevhodné barvy :).


Už tedy několik týdnů máme doma tuto obří limetku :) To je ona: sedací vak pro děti Sako v limetkové barvě. Ač se to na první pohled nezdá, rozměrově se hodí i do menších pokojů, průměr základny je 70 cm a na výšku má 110 cm - teda mluvím-li o klasickém tvaru, když si jej namačkáte jinak, rozměry jsou tatam :) Vzhledem k jeho rozměrům je vhodný hlavně pro děti. Já si na něj ale sednu i lehnu v pohodě (mám asi 165 cm a 50 kg), Chlupáč už měl se sezením v základní poloze problémy. Materiál je nazýván "ekokůže" - je to vlastně umělý materiál imitující kůži pravou. Musím říct, že vypadá dobře, na první pohled by člověk nepoznal, že se nejedná o kůži. Materiál se zdá být opravdu pevný a na dotek příjemný. Pro někoho nevýhoda daná typem materiálu (já s tím počítala a nevadí mi to) - vak je na první omak chladivý, když na něm chvilku sedíte, hned se to změní, případně doladíte pelíšek dekou. Vzhledem k tomu, že se jedná o 100% polyuretan, údržba je snadná, stačí otřít vlhkým hadříkem. Není potřeba o povrch nějak speciálně pečovat oproti kůži. Ve spodní části je zip, kterým se dají jednoduše doplnit výplňové kuličky. Výhodou je cena, myslím, že tento typ sedacího vaku je cenově dostupný komukoliv.


Klárka kurýra vyhlížela s velkým očekáváním. Prý se těší na svoji sedačku. Hned po rozbalení jsem věděla, že jsme vybrali dobře, Klára byla opravdu nadšená. Ač je sedací vak samozřejmě velký, tím, že v základním stavu je tvarově podobný hrušce, nezabere tolik místa. Velkou výhodu vidím v jeho variabilitě - dá se na něm pohodlně sedět i ležet. Děti se v něm v pohodě schoulí do klubíčka a dovedu si představit, že by si v něm dokonce zdřímly. Tento typ sedacího pytle, který jsme zvolili, poskytuje dětem ve své základní poloze vysoké opěradlo pro celá záda, krk i hlavu, takže se v něm opravdu hezky sedí. Klára brzo pochopila, že se dá vak dobře tvarovat, jak právě potřebuje - vyžaduje sice asistenci, pokud chce vak postavit na základnu (přece jen na výšku má 110 cm), ale jinak se obslouží sama. Vak jsme vyzkoušeli i na Jakoubkovi, vytvarovali jsme mu parádní pelíšek.







Sedací vak je bezvadný na lenošení. Dobře se v něm čte a kouká na pohádky. Myslím, že bude nejlepším kamarádem při nemocech, kdy děti různě polehávají a nic moc je nebaví. Podle mě by byl vak super pro úplně malá miminka, ve vaku by se jim připravilo hnízdečko, kde by se miminko cítilo bezpečně. Pokud budeme mít třetí dítě, rozhodně vyzkouším :)

Žádné komentáře:

Okomentovat