čtvrtek 4. srpna 2022

Knižní výzva / Holka, kterou nechtěli

Někdy je fajn si uvědomit, jak se vlastně máme dobře. Jak lehké životy žijeme a jak bychom měli oplývat vděčností za každý den, co tady spolu jsme. Protože rodina, láska a zdraví nejsou samozřejmost. Vím, že víme, ale někdy mám pocit, že se z těch každodenních zaškobrtnutí za hranice naší komfortní zóny zbytečně rouháme a myslíme si, jaké to prožíváme trápení. Své by o tom mohli povídat lékaři, psychologové, psychiatři i speciální pedagogové. Jako je například Torey L. Hayden. Torey píše knižní příběhy z prostředí škol pro děti s poruchami chování. Píše skutečné příběhy, příběhy, kterých se sama stala součástí. Příběhy, které zasáhnou svou opravdovostí a syrovostí. Na blogu už byl Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval. Teď si sem odložím ještě jednu autorčinu - Holka, kterou nechtěli (Portál, 2020). Opět to bylo silné čtení.


Jessie je malá holka, kterou rodiče nechtěli. Odložili ji. A pak ji díky jejím problematickým projevům nechtěl už vlastně nikdo. Až se v sedmi letech dostane do výchovného ústavu, kde s ní taky dost bojují. Jessie nikomu nevěří, staví si kolem sebe ochranné zdi ve formě zákeřných lží, má žhářské sklony. Velmi důmyslně manipuluje s kýmkoliv ve svém okolí, je těžké se zorientovat, kdy mluví pravdu a kdy ne. Až se k ní v devíti letech dostane Torey - terapeutka, kterou dívenka zaujme. Podrobným popisem terapeutických setkání nás autorka dostává velmi blízko ublížené a narušené Jessie. Drobnými krůčky, originálními nápady, respektujícím přístupem a trpělivostí se Torey podaří "kletbu" prolomit a objevit tak skutečnou Jessie.


Je to kniha, která rozhodně není mainstreamová. Je to těžká kniha, bolestná; na druhou stranu oceňuju, že i když autorka popisuje teorii s praxí, stále jsme na velmi čtivé a poutavé vlně. Knihy Torey Hayden doporučuju všem, kteří se zajímají o psychologii, vzdělávání a zdravý vývoj dítěte. I když žijete se svými dětmi nekomplikované životy, můžete z knihy mnohé čerpat. Já ji vnímám mimo samotný "beletrický" příběh i jako velmi přínosnou co se výchovy dětí týče.

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

2 komentáře:

  1. Torey mam moc ráda, četla jsem od ní všechno. Moc doporučuji ještě 2. díl Spratka Tygřice a pak knihu Sebranka. Tyto mě zasáhly asi nejvíce. A pak také mrkněte na její web - stačí googlit Torey L. Hayden. Má tam uvedeno, jak se některým z dětí z jejich knih dnes daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za doporučení, na Tygřici se chystám, Spratek se mi líbil asi nejvíc, tak jsem zvědavá :)

      Vymazat