sobota 6. srpna 2022

Knihy pro děti / Hele, řekni to!

Ještě před odjezdem na dovolenou jsem v našem Montessori centru absolvovala přednášku na téma "Děti a sexualita", kdy jsem se během asi čtyř hodin dozvěděla, jak komunikovat s dětmi o lidském těle, intimitě a o sexu. Že jsou mé děti ještě malé? Ale kdeže! Což mě vlastně ve své podstatě vyděsilo, ale někde v hloubi duše jsem to čekala. A bála se to přiznat. Že už je čas toto téma doma otevřít. Je to téma pro naši generaci dost obtížné, dříve vesměs tabuizované, většina žen (v mém věku) na přednášce přiznala, že se o intimitě doma moc nemluvilo, že se dozvídaly kusé informace z časopisů, knih a od starších kamarádek. A také jsme se shodly, že to u našich dětí chceme změnit. Prolomit ledy, nestydět se, nedramatizovat, informovat, vzdělávat. Základem celého úspěchu je velmi otevřená komunikace s dětmi - pomoci mohou i hezky zpracované chytré a názorné knihy. Dvě jsem domů pořídila, o nich ale příště...


Nedávno jsem úplnou náhodou v knihovně narazila na úžasnou knížku od Michaely Krýslové Hele, řekni to! Vyšla v roce 2020 v nakladatelství Cattacan a mně úplně unikla. A to jsem si myslela, že mám hezký přehled. Malá, útlá knížečka z edice Já se z toho picnu má už dva mladší sourozence (Mami, típni to! a Čuně, seber to!), na které se také chystám. Asi bych je chtěla mít doma, je to moc pěkně zpracované čtení.


Pepina Karásková je malá školačka, která má bezva rodinu, kamarády a psa Žofku. Jednou poruší mámin zákaz a jde sama venčit do parku. Tam narazí na exhibicionistu a vůbec netuší, co právě viděla, a ještě hůř, neví, jak s takovou věcí naložit. Stydí se, bojí se, že se máma bude zlobit, má strach, že se jí kamarádi budou smát. Nechá si tíživé tajemství pro sebe. Když konečně sebere odvahu a svěří se kamarádkám, vše z ní spadne, protože se dozví, že není jediná, komu se udály nepříjemné události spojené se sexuálním chováním dospělých. Za pomoci zkušených dospělých se místní děti (a čtenáři) dozví, kdo je pedofil, jak je důležité respektovat osobní hranice, co je a není dovoleno a jak se nebezpečnému chování bránit.



Kniha je určena dětem od sedmi let, témata jsou zde popsána bez okolků. Nicméně pořád převládá příběhová rovina knihy, jazyk je zábavný, děti hltaly každé slovo. Vyvrcholením knížky byla beseda v místní knihovně s dětskou psycholožkou, která do příběhu šikovně vložila část důležité teorie, avšak způsobem, který je pochopitelný i pro mladší školáky.


Nejdůležitějším bodem celé knihy je bezesporu samotná osvěta, aby děti věděly, co se všechno ve světě děje, že nejsme obklopeni pohádkou. Klíčové je rozpoznat, co je nepřípustné chování, a také si uvědomit, že některá tajemství by si neměl člověk nechávat pro sebe. Autorka zde zmínila i významnou roli Linky bezpečí.


Společné čtení jsme si s dětmi užili, jsem strašně ráda, že si k nám tato knížečka našla cestu. Na stránkách vydavatelství jsem si dokonce mohla stáhnout pracovní listy k dané tématice, na které se v nejbližší době s Klárkou a Kubíkem chystáme.

A co vy? Jak to máte doma s intimními tématy? Jste otevření komunikaci o sexualitě s už malými dětmi? Máte nějaké chytré knihy? Podělíte se? 

Žádné komentáře:

Okomentovat