pondělí 29. srpna 2022

Knihy pro děti | Miluju tě

Třetí kniha od Iryny Zelyk do naší sbírky se jmenuje Miluju tě - Jedinečná kniha o bezpodmínečné lásce. Máme teď doma s Klárkou zase nějaké období, takže ji poslední dny čteme s dětmi dost často. Musím říct, že z těch tří, co v knihovničce od autorky už máme, se mi tato modrá se šnečkem líbí nejvíc. Nejvíc totiž odráží náš rodinný život. A taky se v ní svým způsobem vidím i já... Přesně proto knihy od autorky miluju, protože vůbec nejsou jen čtením pro děti, najde se v nich i každý dospělý.


Jako vždy úžasně a bohatě ilustrovaná knížka Miluju tě vypráví příběh malého šneka Felixe. Felix má rád svůj život, ale dostává se do nových situací, kdy začíná pochybovat, zda ho jeho rodiče milují. A jestli ho milují, i když není tak červený jako krásná beruška, jestli ho milují, i když se mu nepodaří najít tolik zelené večeře jako jeho sourozencům, nebo zda ho milují, i když udělá něco, co dělat neměl.




Ano, je to kniha o bezpodmínečné lásce. Tento termín dětem vysvětluju často. Ve vztahu rodič - dítě. Ale i v tom opačném směru. O tomto si doma hodně povídáme, o tom, jak to my rodiče se svými dětmi máme. A vlastně jim i rozumím, proč děti o naší lásce někdy pochybují. Naše chování občas odráží nepříjemné situace a někdy se opravdu zlobíme, někdy křičíme, někdy jsme zklamaní. Kniha ale chce ukázat, že dítě bude rodičem navždy milované, ať udělá cokoliv. To ale neznamená, že každé chování je přijatelné.



Líbí se mi, že kniha apeluje i na rodiče. Sahá jim do svědomí. Oceňuju sebereflexi šnečí mámy i táty, kteří nevědomky uvrhli své dítě do moře citových pochybností.


Iryna Zelyk je pro mě neskutečně inspirativní osoba, protože se vrhla do dětských knih po hlavě, i když zastává úspěšnou manažerskou pozici. Začala psát o věcech, o kterých se dřív knížky nepsaly, ba často se o nich ani nemluvilo. O pocitech. Dokonce o dětských pocitech. No neblázni, i děti jsou lidi? A také něco cítí a my jim to dokonce máme tolerovat? Přijmout něčí pocity a nezpochybňovat je není snadné. Já se to víceméně naučila až s dětmi. Vím už, že i negativní emoce k životu patří. A i když mě jedno ze tří zrovna přivádí k šílenství jedním ze svých hysteráků, vím, že křikem a ránami nic nevyřeším.


Pokud vám knihy Iryny Zelyk doposud utíkaly, mohu doporučit i tyto dvě, které dětem ráda čtu - Já a pan Hněv a Kdo je rychlejší? Autorka napsala ještě další, z nichž nejnovější nese název Ahoj, strach! Mrkněte na stránky Iryny Zelyk.

1 komentář:

  1. Dobrý den, chci se poradit.. od kolika let jste tyto knížky s dětmi četla..? Respektive v jakém věku je začaly bavit? díky! :)

    OdpovědětVymazat