úterý 16. srpna 2022

Bosna a Hercegovina | Den sedmý: Počitelj & Vodopády Kravica

Kempový život se nám líbí, stan zvládáme všichni v pohodě, plynový vařič umíme rozjet, pivo se dá dobře vychladit v řece, sbíráme přátele na všech frontách :) Ne, vážně si to užíváme, děti se socializují, nepotřebují ani hračky ani televizi. Kemp na řece Buna je skvělým strategickým místem pro mnoho výletů do okolí, jakmile postavíte velký stan, nemá moc smysl stěhovat se každý den jinam. Ale všechny cíle, co chceme během těchto pár dnů vidět, jsou v příjemné dojezdové vzdálenosti. Dnes máme v plánu objet tři místa - historické městečko Počitelj, turisticky oblíbené vodopády Kravica a poutní místo Međugorje.


Počitelj (původně pirátská osada) leží na klidné části řeky Neretva, je to nádherné město z 15. století nesoucí prvky středověké i osmanské architektury. Bohužel i tady se podepsala občanská válka let devadesátých, postupně se vše obnovuje. Městečko stojí v kopci a je tvořeno labyrintem kamenných uliček a domků, kde se milerádi zatouláte. Dominantou města je středověký hrad úplně na vrcholku, minout byste neměli ani impozantní Hadži Aliho mešitu s prastarým cypřišem přivezeným z Libanonu v 15. století, turecké lázně, hodinovou věž (Sahat kula) nebo muslimskou vysokou školu. Historické centrum není velké, jen je potřeba myslet na to, že se celou dobu pohybujete v kopci. Celé jde projít klidně za dvě hodiny, podle toho, jak budete spěchat, nebo si to tady pokojně užijete. Kamenné město je překvapivě zelené, středomořská flóra je tady patrná, vládnou granátová jablka. U vchodu do města narazíte na prodejce osvěžujících šťáv z tohoto ovoce. Vstup do města není zpoplatněn. My jsme přijeli po hlavní silnici ze směru od Mostaru, zaparkovali jsme pohodlně při cestě, vedle prvních restaurací, pevnost jsme měli nad sebou. Nebo můžete jet dál, odbočit na menší silnici vlevo a pokračovat až nahoru k hradu. Zahlídli jsme tam parkoviště. Ač býval historicky Počitelj významným výletním místem, nyní tady vládne tichá a klidná atmosféra.






Po kávě se vydáváme k poněkud rušnější atrakci. Vodopády Kravica musí být úchvatné třeba v říjnu, nebo dubnu. Pokud znáte chorvatský národní park Krka nebo Plitvická jezera v sezóně, asi vás ani Kravica nezaskočí. Pokud chcete klidnější pobyt, jela bych zrána nebo večer. Záleží na tom, kolik času tady chcete strávit. My jsme plánovali celé odpoledne včetně koupání, takže jsme si vodopády užili v plné parádě. Do chráněné přírodní památky je přístup od obce Studenci, za chvíli narazíte na obří parkoviště. Parkoviště je tak velké, že se nemusíte bát, že nezaparkujete. Je tady i plno zájezdových autobusů, turisté si sem odskakují z chorvatských pláží. Za parking se neplatí, to je v rámci vstupného do "areálu" Kravica. U kasy, kde jde platit kartou, platíme 10 EUR za dospělého. Děti nám neúčtují. Široké chodníky a stovka schodů vedou davy dolů směrem k vodě. Jezdí tady i turistický vláček.


Vodopády leží uprostřed neskutečně zelené rokle. Jsou přes 120 metrů široké a průměrně 27 metrů vysoké. Skalní práh je porostlý zelení a všude okolo jsou lesy. Voda řítící se dolů vytváří přírodní smaragdovou hlubokou tůni určenou ke koupání a k projížďkám na lodičkách. Jsou tady restaurace a bary, převlékárny, snad i nějaké WC. Všude kolem jezírka a přilehlých toků polehávají nebo posedávají lidé, jen stěží budete hledat místo, kde byste si rozložili byť jen ručník. Nejlépe se to vyřeší tak, že si objednáte jídlo a pití v místní hospůdce, máte tak relativně soukromý flek, kde vám nikdo nešlápne na hlavu. Musím ale říct, že koupání bylo skvělé. Voda osvěžující, ideální na plavání. K vodopádům už si nedoplavete jako tomu bylo dřív, jsou tady kvůli bezpečnosti (a kšeftům) bójky. Za ty se dostanete pouze s průvodcem na loďce. Je fajn, že to tady hlídají i plavčíci. Co oceňuju jako matka tříletého neplavce, že tady vybudovali vyrovnaný břeh pro brouzdání. Zde si většina dětí šťastně hrála, budovala jezírka a hráze. Občas kolem nás ladně proplul vodní had, který chudák vyděšeně valil do okolního klidného rákosí. Podle místních nejedovatý. Asi užovka. Byli jsme celkem klidní, už jsme jich v Bosně pár zažili.


Nemůžu hodnotit vodopády Kravica jen podle množství návštěvníků a komerčního rázu místa. Sami jsme turisté. I tak bych tento úchvatný přírodní vodní amfiteátr ráda zažila bez lidí. Na druhou stranu, kdybychom sem s dětmi nejeli, vím, že by mi to bylo líto.


Poslední místo, u kterého dnes jen na chvíli přibrzďujeme, protože děti v autě po všem tom koupání usnuly, je slavná Međugorje. Međugorje je jedním z nejnavštěvovanějších katolických poutních míst současnosti (vedle Lurd, Fatimy a Santiaga de Compostela). Je to místo, kde se měla v roce 1981 šesti vizionářům zjevit Panna Maria. Dnes na místo zjevení vede strmý chodník, poutníci zde najdou sochu Panny Marie, Královny míru. V centru obce stojí obrovský kostel sv. Jakuba apoštola s venkovním oltářem a posezením pro několik tisíc věřících. Jestli ještě zbývá energie, na kraji Međugorje stojí od roku 1999 soukromá stavba "Castle of Nancy and Patrick", kde dvojice kanadských manželů poskytuje klid a mír všem poutníkům, mnichům a kněžím.


♥ Pokud chcete sledovat celou naši cestu, hlídejte si štítek/tag "Bosna a Hercegovina" ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat