pondělí 22. srpna 2022

Hrajeme | Únikovka Golem & Pozvánka na Kvídovy narozeniny

Naše první únikovka. Ale ne ta "fyzická" - nenechali jsme se nikam dobrovolně zavřít, abychom zjistili, zda dokážeme jako rodina přežít, spolupracovat a dostat se ven. Ale únikovky úspěšně vznikají i na poli stolních her nebo třeba puzzle, což je super. Protože dobrodružství jde zažít klidně i v obýváku, když k tomu máte ty správné nástroje. Během vzácných chvil, kdy jsem se během prázdnin potkala s Klárkou doma, jsme si často užívaly společného hraní. Klárka hraje o poznání radši než kluci a má deskoherní duše se tetelí blahem. Před pár dny jsme spolu vyzkoušely taky Golema - únikovou hru od Albi ze vzdělávací edice Kvído.


Kvído je známý tím, že všechny hry, aktivity a pracovní sešity připravuje se vzdělávacím záměrem. Golem mě zaujal na první pohled - líbil se mi nápad se samotnou únikovkou, ale i téma mi přijde pro děti atraktivní. Hra je určena pro školáky 1. stupně (za mě 7+), pro starší děti by byly úkoly už asi zbytečně jednoduché.



Princip únikovky je jednoduchý. Musíte se vcítit do role z příběhu, představit si sebe sama na místě hlavního hrdiny, pokusit se přenést do míst, o kterých se ve hře dočítáte. Ve hře Golem jste pomocníkem rabiho Löwa a společně jste vytvořili postavu záhadného obra pomocníka. Teď ale musíte přijít na to, jak ho oživit. A v závěru se zase pokusíte zjistit, jak Golema uspat, aby nenatropil velkou škodu. Procházíte 10 různými místnostmi a budovami, plníte nelehké úkoly, jen tak dospěje příběh ke šťastnému konci.



Hra obsahuje 10 zalepených obálek, které symbolizují jednotlivá místa, kam se postupně vydáte hledat odpovědi. Každá obálka ukrývá tematický úkol, který musíte za pomoci tajných indicií vyřešit. Jen tak se dostanete dál, jen tak otevřete další tajné dveře.



Úkoly jsou všestranné - nějaké šifrování, morseovka, bludiště, hra s písmeny i s barvami... Hra rozvíjí logické myšlení a schopnost dedukce, z dětí se stávají malí detektivové. Je to zábava, uznávám. Hru si užijete jak v sólo variantě (tak jako to hrála Klárka, já jsem byla pouhý pozorovatel), tak ve vícero hráčích, kdy budou děti vzájemně spolupracovat.



Líbí se mi, že jde hra vrátit do původního stavu podle návodu a mohou si ji tak později užít mladší sourozenci nebo kamarádi.


V závěru vás chci ve spolupráci s Albi pozvat na Kvídovu oslavu. Chobotnička Kvído slaví už 5. narozeniny a na webových stránkách najdete s dětmi 5 zábavných aktivit, za jejichž splnění můžete vyhrát pěkné dárkové balíčky. Stačí stáhnout soutěžní formulář a začít plnit Kvídova přání. Oslavy se konají od 22.8. do 11.9., máte dostatek času se zapojit.


Zároveň můžete v tomto termínu přijít do prodejen Albi a dostanete 20% slevu na Kvídovy produkty, na eshopu bude sleva 15%.

V neposlední řadě můžete přijít slavit osobně. Až do října bude možnost potkat se s Kvídem na různých akcích a výletech (rodinný festival Kefír, turistické pochody) - stačí sledovat web nebo sítě, kde se dozvíte víc.

-
Za Golema k recenzi vděčím dlouhodobé spolupráci s Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat