sobota 30. července 2022

Hrajeme / Karetní hra Medvěd Wrr

Na každou dovolenou minimálně jedna nová knížka a minimálně jedna nová hra. Na letošní "tour de Balkan" nám dělal společnost medvěd. A protože na Balkáně s medvědy člověk nikdy neví, je lepší mít jednoho rovnou v batohu. I ve stanu. I když je medvěd Wrr malý, roztomilý a s ukousnutým ouškem, dokáže totiž velké věci. Jak jste už mohli poznat ve dvou dílech stejnojmenné knihy - Medvěd Wrr - Po přečtení zavřít! a Medvěd Wrr - Zachraň knižní svět!. Se stejnojmennou hrou na motivy této slavné knižní předlohy jsem dlouho vyčkávala. Až Kubík trošku doroste a budeme moct hrávat aspoň ve třech. Karetní hra Medvěd Wrr je totiž oficiálně určena dětem od 7 let. Děti, co jsou zvyklé hrát, ji dají určitě o něco dřív, třeba v 6. Hra pochází z dílny Blackfire.


Medvěd Wrr se snaží zachránit knižní svět, který má v plánu ovládnout kapitán Crabson a jeho pirátská banda. Sympaťák Wrr musí rychle za pomoci svých superschopností a party kamarádů prozkoumat čtyři fantazijní světy, aby zde našel čtyři součástky do knihařského stroje. Jakmile je stroj kompletní, máme vyhráno!


Příběh hry naplno vychází z prvního dílu knihy, takže děti se už poměrně dobře orientovaly v postavách hlavních hrdinů. Já musela častěji nakukovat do pravidel. Nejen příběh, ale také design hry je pro děti velice atraktivní. Musím říct, že se karetka autorům a vydavateli opravdu povedla.


Černá krabička malého formátu v sobě ukrývá krom pravidel jen balík 66 karet. Karty ve dvou druzích, ve kterých se ze začátku musíte trošku zorientovat. Pěkně si sednout, roztřídit si je a hezky se s nimi seznámit. Až poznáte jednotlivé karty a dokážete je od sebe odlišit, soustřeďte se na speciální schopnosti zvířecích karet, ať nemusíte dlouze koukat do pravidel (jako já :)). Za pár her si to hráči lehce zautomatizují. Přiznávám se bez mučení, děti si všechno zapamatovaly rychleji než já.


Z těch 66 karet je 24 karet knih (ve 4 různých barvách) - v každé této odlišně barevné hromádce jsou vždy 4 součástky knihostroje a také 2 zákeřní piráti, kteří nám hledání dílků poněkud komplikují. Zbývajících 42 karet je zvířecích - 32 karet medvědů ve 4 různých profesích, plus 10 karet zobrazujících jiné zvířecí hrdiny z knihy. Každá tato zvířecí karta (včetně těch medvědích) má speciální funkci.





Principem hry je sbírání trojic stejných medvědů a prozkoumávání jednotlivých knih za účelem získání všech 4 součástek do stroje. K tomu, aby vše šlo hladce, musíte využívat právě všech speciálních schopností zvířat, které máte v ruce.


Karetní hra Medvěd Wrr je super zábavná! Samozřejmě je založena hlavně na náhodě, jak vám jdou karty pod ruku, ale nevyhnete se tady ani jistému strategickému plánování - musíte dobře zvažovat, jak s kartami v ruce naložíte a kdy je ta správná chvíle tu kterou kartu použít. Právě tyto myšlenkové pochody by mohly být kamenem úrazu u mladších hráčů. Proto se věková hranice blíží až ke školnímu věku. Chválím za vychytávku v podobě nápovědových ikonek na kartách zvířat - ikonky vám pomohou vzpomenout si na danou speciální schopnost.


Kompaktní karetní hra Medvěd Wrr nás mile překvapila, má atraktivní design a dobrodružný příběh - děti si ji hned zamilovaly. Je to také poměrně svižná hra - až si trošku zvyknete na pravidla a nebudete tolik koukat do papírů, zvládnete jednu partii za 20 minut. Někdy se to natáhne na půl hodinu, jindy jsme ji odehráli za 10 minut.

Líbí se vám svět černého medvěda Wrr? Můžete sledovat jeho stránky nebo sociální sítě, kde najdete všechny knihy a všechny produkty, třeba třetí díl věnovaný netopýru Warrenovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat