neděle 24. května 2020

Matěj / 19. měsíc s třeťátkem

Matějův 19. měsíc mám spjatý s prvním pořádným oteplením, kdy léto skoro přeskočilo jaro. Kraťase a tričko. 19. měsíc budu mít taky nadobro spojený s týdnem stráveným v Jeseníkách na chatě, kdy jsme se vzdali veškerých zaběhlých vzorců, režimů a omezení. Týden absolutní svobody a volnosti. Nás pět a příroda. Pan Covid byl na míle daleko. Matěj se v tomto období stává poměrně samostatným článkem rodiny, buduje si své názory, umí dost razantně říct ne, spoustu věcí chce dělat sám. A mě se tím pádem vrací složité období, ve kterém matka brousí hrany své trpělivosti a silné vůle. Pomoz mi, abych to dokázal sám. Kouzelné heslo, které nás už 6 let provází životem v Montessori. Je tak pravdivé. A tak moc to funguje.
 

Matěj umí sám chodit po schodech. Začíná se sám krmit. Chtěl by sám pít z hrníčku, což mu zatím moc nejde. Sám chodí vyhazovat odpadky do koše, učíme ho třídit. Když něco vylije, sám si to utře. Snažím se ho vést k úklidu, zatím moji touhu celkem respektuje. Vyzouvá si sám boty, učí se rozepínat mikinu na zip. Sám si chce sednout do autosedačky, sám by si chtěl lozit na jídelní židli, kterou zatím krade Kubíkovi. Ikeáckou vysokou židličku budeme během měsíce nahrazovat další dřevěnou rostoucí, patrně zůstaneme věrní české značce Wood Partner. Nočník nic. Kojení stále vydatné.
 
 
Miluje ponožky, podivná úchylka, hm? Několikrát za den si jde do své skříně a dlouze vybírá ten vhodný pár. Nejraději má červené. Zahradničí s námi na balkóně, což mě trochu drásá, protože tady moc trpělivá nejsem. Fascinuje ho samozřejmě každá voda a tak by se půl dne namáčel v konvičce.
 
 
Získal první opálení, vlasy mu snad ještě víc zbělely, na kontě má dvě klíšťata a při jejich vytahování je nejstatečnější z dětí. Obecně je takový spolupracující.
 

Naučil se jezdit na skluzavce. Venku najde snad každýho špačka od cigarety, velmi přesvědčivě to označí za "fuj" a následně každý tento nedopalek bere do ruky. Hlavně že fuj, že jo. Dezinfekci jsem vzdala. Koupat bych je v tom musela, stejně jako v repelentu.
 

Má rád Prasátko Peppu a stále miluje knížky. Začínají mu jít vkládačky, rád navléká velké dřevěné korálky na tyčky. Často jezdí s autíčky a se všemi zuřivě houká. Houká i když jede venku na Pukym a doma na motorce. Krom pojmenování rodinných příslušníků umí říct "ptá" (pták), "ma" (tma), "ša" (šalina), "babu" (autobus), "baba" (krom babičky to znamená ještě ryba). Umí sám sebe označit jako "jájá" a boty označuje dlouhodobě jako "dudu". Rozumí všemu, na povely reaguje víceméně bezchybně. Čím dál víc si hraje s děckama.
 
 
19. měsíců. Většinou se chová jako manipulátor a spoustu věcí si chce na mě vyřvat, ale musím uznat, že tohle období je pěkné. Dokáže se přijít pomazlit, dokáže obejmout, dokáže pohladit. S dětmi člověk překoná všechno.

2 komentáře:

  1. já tyhle reporty žeru :) teď jsem poslední tři Matějovy měsíce projela v noci, když jsme špatně spali, během covidu jsem jaksi s jiným režimem na některé věci (i ty milé, jako tento blog) pozapomněla, tak doháním. Opatrujte se, a ať Matěj a děti rostou jako z vody a dělají vám radost!! No a ty další, méně pozitivní pocity, ty ať si prožijete pospolu, že jo, k životu patří a proto na ně člověk nemá být sám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ♥ během covidu to bylo všechno tak nějak jiné, že? Známe :) Taky se opatrujte a přeju lepší spánek i vám

      Vymazat