středa 29. března 2017

Knihy pro děti / Okénkové knihy pro zvědavé objevitele

Máte taky doma malého zvědavce? Už u vás taky začalo období všetečných otázek z nejrůznějších oblastí, na které marně hledáte po večerech na googlu odpovědi? Něčemu se dá trochu předejít, když se obklopíte chytrými knihami. Skvělé jsou encyklopedie pro nejmenší, které mají opravdu široký záběr a mohou pokrýt dost témat, které dítě zajímá. Na jednu takovou jsem tady na blogu recenzi psala. Druhou variantou jsou zábavné okénkové knihy z nakladatelství Svojtka, které máme v oblibě. Celá rodina, obě děti. Napsala jsem o nich už dost, ale teď vám chci představit další dvě, které jsou určeny pro předškoláky, ale zaujmou dítě už tak od tří let. Máme je doma už nějaký ten pátek, tak už dokážu s klidným svědomím říct, že za to stojí. Jedna je o fungování našeho těla, taková nám ve sbírce ještě chyběla - Co se skrývá v lidském těle. Druhá je naopak z říše zvířat - Otázky a odpovědi ze světa zvířat.


Obě dvě knihy mají víc než 60 odklápěcích okének, pod kterými děti najdou odpovědi na nejrůznější otázky. Každá dvoustrana hledá odpovědi na jiné druhy otázek - jednou je to "proč", podruhé "kde". Je to knížka vhodná jak k pročítání s dospělým, ale obě moje děti si jednou za čas vezmou všechny okénkové knížky na zem a samy si je jednu po druhé prohlíží. Precizně odklápějí jedno okno za druhým, Klára si už často pamatuje odpovědi, tak si u toho povídá, Kuba zas sem tam u něčeho zavýskne radostí, když tam na něj zpod papíru vykoukne něco echt zajímavého :)




Nejlepší na těchto knihách je, že budou bavit i vás. Fascinuje mě, jak málo toho i dospělý člověk ví, co všechno už zapomněl, jak omezenou kapacitu náš mozek má. Proč zíváme? Proč nám bývá špatně, když cestujeme? Kteří lidé mají nejvíc vlasů na hlavě? Kde jsou v létě lední medvědi? Jak dýchají ryby? Proč jsou plameňáci růžoví? Který tvor má nejostřejší zuby?









Některé odpovědi v knížce o lidském těle vám možná pomohou i s denní rutinou - vysvětluje, proč se musí čistit zuby, proč si musíme umývat ruce, proč musíme jíst léky, když jsme nemocní, proč se nemá jíst moc sladkého...


Obě velkoformátové knihy od autorské dvojice Katie Daynes a Marie-Eve Tremblay jsou krásně zpracované a pěkně ilustrované. Ve stejné edici jich vyšlo ještě několik, my třeba netrpělivě čekáme na květnový dotisk o jídle.

4 komentáře:

  1. Děkuji za krásný tip na knihy :-) Určitě se nám budou brzy hodit. Mějte se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, jsou to opravdu krásné knížky! Mějte se fajn, J.

      Vymazat
  2. Krásné knížky ♥ tohle by se našemu malému čtenáři také moc líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je určitě pořiďte a mrkněte i na další z edice - tuším je tam vesmír, čas, ... ale tyto dvě mi přijdou nejjednodušší pro tříleťáky. J.

      Vymazat