neděle 20. listopadu 2016

Vánoční inspirace / Puzzle pro tříleté děti

Klárku puzzle baví, někdy sice mrčí, že potřebuje asistenci, ale zvládá je víc než dobře a já zas skládání vidím jako jednoduchou, tichou a smysluplnou zábavu pro děti zhruba od dvou let. O tom, jaké puzzle už máme doma, jste si mohli přečíst v květnu - klik a taky v jedné nedávné recenzi hmatového puzzle Janod, které je takovým pokladem u nás doma (Kubík si ho vytahuje sám ze skříně a hladí všechny kožíšky na krabici).


Alespoň jedno puzzle Klárka pod stromečkem najde i letos a pokud i vy máte na nějaké zálusk, vybírám tady ty, které mi v tuto chvíli na českém trhu přijdou nejkrásnější. Vybírám je sice pro Klárku, ale snažím se většinou o unisex záležitosti (i Kuba bude asi jednou skládat). Nicméně přiznávám, že u nás začala frčet princezna Sofie...

Pořád trochu přemýšlím nad množstvím dílků, protože věkovým určením na krabici se nedá moc dobře řídit, puzzle o 20 dílcích Klára složí v klidu sama, takže chci, aby se někam trošku posunula. Vybírám proto puzzle zhruba o 40 kouscích (na krabici bude nejspíš uvedeno 4+).

Pro takto malé děti je důležité, aby byl obrázek hezky členitý (víc postaviček, zvířat, předmětů), aby skládáním jednotlivých částí (postav) postupovaly k celku. O ničem jsou větší jednobarevné plochy (obloha, tráva...).

Na trhu jsou prakticky dva druhy materiálů, ze kterých se puzzle vyrábí, dřevo a kartón. Dřevěné jsou sice krásné, ale mám zkušenost, že se s nimi hůř manipuluje, dílky jdou do sebe víc "ztuha". Proto preferuju ty kartónové. Co mám opravdu ráda, jsou puzzle s označením "podlahové". Znamená to, že dílky i výsledný obraz jsou extra velké a musíte je skládat na podlaze (na stůl se zkrátka nevlezete).

Kulaté puzzle s motivem 4 ročních období Avenue Mandarine

Tohle Klárka dostane od tety a strejdy, svým tvarem je puzzle netradiční, počtem dílků (40) by nám snad mohlo vyhovovat. Obrázek je hezky členitý, navíc se na něm dítě spoustu naučí.
 

Příběhové puzzle o Popelce Djeco

Pohádky má Klárka ráda, toto puzzle by ji nadchlo. Složený obrázek zobrazuje tři klíčové okamžiky známého příběhu, takže můžete nejen skládat, ale pak si spolu pohádku i odvyprávět. Puzzle má 36 dílků a je zabaleno v krásné krabičce.


Dřevěné puzzle s Princeznou Sofií Educa

Tady trochu přemýšlím nad počtem dílků. V nabídce mají 2 x 25 nebo 2 x 50. Chtělo by to něco mezi :) Pokud nemáte holčičku posedlou princeznou Sofií, v nabídce najdete všechno od Disney (pro kluky i holky).


Puzzle s motivem veterinární kliniky v kufříku Janod

Janod je jedna z mých nejoblíbenějších značek a vyznačuje se kvalitním zpracováním. Klárka léčí všechno, co ji přijde pod ruku, proto si myslím, že tohle puzzle s nemocnými zvířaty by jí udělalo radost. Navíc je velké, poskládané má 50 x 40 cm.



Podlahové puzzle s veselou knihovnou Petitcollage

Krásné velkoformátové puzzle s roztomilým motivem. Nevýhodou pro nás je malý počet dílků (24). Dávám to sem jako inspiraci pro ty, kteří se skládáním začínají.


Dřevěné puzzle pro holčičky Vilac

Totálně sladké puzzle pro každou malou holku. Tolik růžové a kytiček se jen tak nevidí. Francouzská značka Vilac to taky umí na jedničku.



Puzzle s abecedou ve stylu Montessori Bino

Z trochu jiného soudku. Montessori je nám blízké, písmena se učíme, tak proč tomu trochu nepomoct. Jednoduché, dřevěné, didaktické.
 

Vrstvené puzzle Můj den Goki

Puzzle se skládá ze 4 vrstev a celkem 46 dílků. Každá vrstva zobrazuje jednu situaci, kterou během dne s dětmi zažíváme. Opět Montessori hračka.


Puzzle jako dárek Avenue Mandarine

Takový bonbónek na konec, asi jsem ještě neviděla krásnější dárkové balení. Značka Avenue Mandarine dělá šikovné věci, máme od nich puzzle pro nejmenší - ty sady pro dvouleté opravdu doporučuju. A toto je vážně k zulíbání :)

6 komentářů:

  1. Moc děkuji za tipy (a nejen na puzzle!)- právě sháním nějaké pro čerstvou dvouleťačku, která se skládáním začíná a zdá se, že nás to bude bavit!;-)) ještě jsem objevila toto https://www.hrackyvzdelavacky.cz/granna-maminky.html a pro chlapečky https://www.hrackyvzdelavacky.cz/granna-auta.html a ta se mi také docela líbí! jinak janod a djeco to jistí;-)
    Hezké předadventní dny přeje Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolíno, děkuju! Jinak pro dvouletou doporučuju i puzzle Avenue Mandraine, mají třeba na feedo.cz, vždycky tam jsou tři obrázky po cca 6 dílcích a my s tím začínali :)

      Vymazat
  2. Dobry vecer,

    hmatove puzzle okukuji uz delsi dobu a moc se mi libi. Jeste mohu doporucit puzzle na desce, delaji se jak ve dreve, tak kartonu. Myslim neco takoveho https://media777.megaknihy.cz/215456-large/krtek-se-zlutym-autem-puzzle-25-dilku.jpg?ts=1460141516 , tady je uz dilku hromada, ale zpracovani uzasne http://img.mimishop.cz/h/ms/1544/0/1103/a4843643.jpg , starsi deti radi staveli ty tuhle formu puzzle, jedna se o nepravidelne dilky, ktere jsou obvodem vyrazene i na desce http://a-toys.cz/_obchody/a-toys.shop5.cz/prilohy/7/puzzle-rybnik-50-dilku-0.jpg.big.jpg . Jen co u nas neuspelo, tak vrstvene puzzle i kdyz jsem jednotlive vrstvy oznacila, nejak deti neoslovilo

    Dekuji za inspiraci

    Misa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuju za inspiraci. Ad deskové - máme doma s medvídkem Pů a blbé je, že na té desce není obrázek, takže se skládá poslepu, jestli chápete, jak to myslím. Ale možná to není tento případ. Jinak ty dvě s přírodními motivy jsou nádherné - opravdu mě nadchly a ještě jsem je neviděla, teda něco podobného na kurzech Montessori. Jsou krásná. Díky. S těmi vrstvenými je to asi tak 50 na 50, rozumím tomu, že pro některé děti to může být matoucí. A pokud máte doma tříleté, tak to hmatové prostě musíte mít :)

      Vymazat
    2. Jani, to deskove a zrovna ten krtek je cely obrazek dole na ramecku, je to neco noveho a deti na to rychle prijdou.


      To vrstvene jsem oznacila (kazda vrstva ma svoji barvu a tvar) a davam vzdy vrstvu, ktera je zrovna na rade. Doma mame http://www.ecocapart.cz/data/products/goki/400x300/14107.jpg
      Hodne se mi libi a zapomnela jsem pridat, tak vrstvene puzzle kluk/ holky, ja sehnala v lidlu http://autismus-a-my.cz/437-vrstvene-puzzle-3d-puzzle

      Je mi jasne, ze hmatove musim mit, jen tech veci je nejak hodne a mista malo

      M.

      Vymazat
    3. Míšo, chápu, i u nás doma místa nějak ubývá :) Je na čase začít se zbavovat mimi věcí :)

      Vymazat