pondělí 19. září 2016

Chytrá hračka / Hmatové puzzle Janod

Puzzle je vděčný dárek a super zábava pro naši tříletou. Svoje první puzzle dostala Klára na Vánoce ve dvou letech a od té doby při každé vhodné příležitosti dokupujeme další. O tom, jaká puzzle doma máme, si přečtěte článek tady. Pečlivě puzzle vybírám, nechci ani moc jednoduché, ani moc složité, aby ji to neodradilo. V Montessori jsem se naučila, jak je důležité vybírat hračky a hry podle věku dítěte, hry, které dítě nezvládne, ho mohou značně demotivovat a může trpět pocitem ztráty sebevědomí (na rozdíl od dospěláků, kteří se snaží lámat svoje hranice a překonáváním zdánlivě nepřekonatelných překážek se posouvají dále). Hledám puzzle originální, pěkně zpracované, kvalitní. Mám oblíbené značky a proto jsem pro Klárku vybrala ke třetím narozeninám velké puzzle od francouzského výrobce Janod.


Hmatové puzzle s motivem polární krajiny mě zaujalo na první pohled. Obrázek znázorňuje život na severním pólu, Antarktidě, nebo v podobné oblasti pokryté ledem a sněhem. Ilustrace je vážně krásná. Puzzle je velké, složený obrázek má rozměr 65 x 50 cm. Jednotlivé dílky mají rozměr cca 12 x 12 cm, takže dětem se s nimi krásně pracuje. Dílky jsou vyrobené z hodně tvrdého kartonu, takže mám pocit, že něco vydrží. Puzzle obsahuje jen 20 dílků, což je možná jediná nevýhoda, Klárka by ve třech letech snesla i víc, je na skládání docela šikovná (nicméně papírově je puzzle určeno pro děti od 3 let). Z čeho budete unešení nejvíc, je grafické zpracování. Puzzle je totiž nazváno "hmatové", to znamená, že některé části puzzle jsou reliéfní. Dítě může hmatem prozkoumat kožíšek ledního medvěda, psa, soba, tučňáka i tuleně, šupiny ryby a velryby. Součástí skládačky je i velký plakát ve velikosti složeného puzzle, může sloužit jako předloha, nebo s ním můžete vyzdobit pokojíček. Jednu věc jsem nepochopila, na krabici není vidět úplně celý obrázek, je trochu ořezaný, např. iglú vedle Eskymáka, je to sice detail a předlohu dítě má na přiloženém plakátě, ale nevím, proč to tak výrobce udělal. Klára vždycky automaticky na krabici hledá obrázek, aby podle něj mohla skládat. To je ale jen kosmetická vada, která mi celkový dojem zkazit nemůže.













Je jasné, že puzzle není jen prosté skládání hezkého obrázku, ale je výborné pro práci s koncentrací, vnímání detailů a celku, rozvoj jemné motoriky, při ukládání jednotlivých dílků k sobě, práce podle předlohy je zase dobrá na koordinaci oko-ruka. Zkrátka puzzle rozvíjí dítě po všech stránkách.


Vážně přemýšlím, že bych koupila i druhou variantu tohoto puzzle, třeba později pro Jakuba, Den v ZOO. Jsem přesvědčená, že hezčí puzzle na trhu nenajdu.

Pokud jste se do puzzle zamilovali tak jako já, můžete jej pořídit v obchodě Agátin svět. Můžete navíc využít slevu 10% na nákup (platná do 31.12.2016). Stačí při objednávce zadat slevový kód BLG16ZRZ000893.

Žádné komentáře:

Okomentovat