středa 10. srpna 2022

Bosna a Hercegovina | Den první: Vodopády Krupa, Jajce a Plivsko jezero

Po nějakých devíti hodinách cesty z Brna překračujeme chorvatsko-bosenskou hranici ve městě Gradiška a vítají nás nížiny a pole. První zastávku máme v plánu u vodopádů Krupa (Krupa Waterfalls / Slapovi na Krupi) hodinu jízdy od hraničního přechodu. Je 35°C ve stínu a devět hodin v autě jde znát, potřebujeme osvěžení a modlíme se, ať ho u vodopádů najdeme. Cestou k němu se ale vyloženě kocháme, krajina se mění a cesta na jih vede těsně podél řeky Vrbas. Řeka Vrbas vyhloubila do krajiny impozantní kaňon plný průzračné vody, je oblíbený nejen u raftařů. Nejkrásnější úsek kaňonu je mezi městem Banja Luka a obcí Bočac. Máme štěstí, že ho projedeme celý, myslím, že by tady šel strávit den plný dobrodružství. My si užíváme jen vyhlídky.


Po hodině jízdy jsme u vodopádů Krupa. Poměrně malé kaskádovité, ale přesto poměrně svižné vodopády na řece Krupa uprostřed divoké přírody nabízejí příjemný odpočinek ve stínu u studené vody. Osvěžení nutné. Ve spodní části stojí na řece velmi staré dřevěné vodní mlýny, z nichž 5 je stále funkčních. Paní ukázala dětem, jak se v mlýně pomocí proudu vody melou zrna a jak vzniká mouka. Tu si koneckonců můžete od místních koupit. V místě jdou dělat nenáročné výlety po blízkém okolí. Můžete jít asi 4 km proti proudu řeky Krupa a dojít až k jejímu prameni, kousek nad pramenem by se měla nacházet také jeskyně (Strikina Pećina), kde dřív pramen vyvěral. Navštívit můžete i ortodoxní klášter a od něj vyšplhat po stezce asi 5 km na zříceninu vysoko nad řekou s úžasnými výhledy (Stari Grad / Tvrđava Greben). Poslední zajímavé místo v okolí pro ty, co rádi lozí a mají vybavení je "kamenný most" (Djevojački most) - skalní útvar ve tvaru okna či mostu asi 2 km vzdálený od vesnice Krupa na Vrbasu.



Pokračujeme autem dál na jih kochacím kaňonem až do města Jajce. Leží na soutoku řek Pliva a Vrbas, na kopci se tyčí pozůstatky hradu, uprostřed města je velký vodopád, za městem modré rekreační jezero. Město, kde se nejde nudit. Plivski vodopád v samém centru Jajce je neuvěřitelných 20 metrů vysoký a starý asi 50 000 let. Býval vysoký aspoň 30 metrů, ale utrpěl během bosenské války a také díky zemětřesení. Vodopád je dokonale přizpůsobený turistům, kolem něj se v různých výškách nacházejí vyhlídkové terasy a odvážní se nad ním mohou projet na Zip-line. Podél něj se rozkládá hezký park, kde jsme si dali pozdní obědo-piknik. Přístup k vodopádu je zdarma. 



Celí odpočatí se v těch 35 stupních vydáváme nahoru kamennými uličkami, až k ruinám starého hradu (Jajačka tvrđava), cesta nedlouhá, ale stále do kopce. Platíme 2,5 EUR na dospělou osobu a vstupujeme za hradby. Pozůstatky pevnosti jdou hezky projít, ze všech stran je krásný výhled. Cestou dolů doplňujeme vodu z místního pramene, díkybohu za tyto osvěžující zdroje. 




Co byste neměli ještě v Jajce minout, minimálně tady na chvíli přibrzděte - je Plivsko jezero. Dlouhé je cca 3,5 kilometrů a v nejširším bodě má 700 metrů. Hluboké je 35 metrů. Po celé severní straně vede silnice, je zde docela rušno a návštěvníci tady i parkují za nějaký poplatek. Jezero je vyhledávanou rekreační oblastí, lidé se sem chodí koupat a sportovat. Je tady několik pláží, barů a restaurací, mnoho možností ubytování. Je to ale dost komerční místo. Za prvními plážemi se nachází dřevěný most (Most Ljubavi) spojující severní a jižní břeh. Ještě víc na západ můžete navštívit Park Plivsko jezero, který je jakýmsi zeleným předělem mezi Malo Plivsko jezero a Veliko Plivsko jezero. Najdete tady lávky, malé vodopády a hlavně staré dřevěné vodní mlýny (Mlinčići). Poslední zajímavostí je, že po jižní straně jezera vede nepoužívaná úzkokolejka.



Únava po dlouhé cestě se probouzí, popojíždíme k prvnímu ubytování, k malé chatce přímo u řeky v obci Vinac (asi 10 km jižně od Jajce). Jednoduchá chata s houpací sítí hned u vody, molem s posezením. Děti prozkoumávají okolí, koupou se v řece, my plánujeme další den a odpočíváme. První den v Bosně za námi a první dojem? Nadšení a vděčnost, že tady můžeme být.



♥ Pokud chcete sledovat celou naši cestu, hlídejte štítek/tag "Bosna a Hercegovina" ♥

4 komentáře:

  1. Dobrý den, děkuji za krásně zpracované cestovatelské zážitky s dětmi. Lehce jsme se Vámi inspirovali na naší letošní třítýdenní cestě Balkánem. Děkuji hlavně za tip na město Trebinje na jihu Bosny, byla jsem velice překvapena jeho krásou a duchem. Moc jsme si to užili a doufám, že na další dovolené si projedeme převážně Bosnu. Jana Vymetálková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, Jani, to moc ráda slyším, že jste si Balkán užili. Na Trebinje vzpomínám moc ráda. Až příště pojedete do Bosny, můžete tady čerpat, teď už to dopíšu :) Jana

      Vymazat
  2. Dobrý den, na základě vašeho článku jsme se rozhodli, že BaH je ideální destinace pro letošní rodinnou dovolenou. :) Mohla byste mi prosím prozradit, jaké konkrétně ubytování jste ve Vinac měli? Děkuji, Petra Veselá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Petro, super! Závidím, jela bych hned zpátky :) Bydleli jsme v malé chatce u řeky - jmenuje se to takto "Vikendica Auto Kamp Vinac", tuším, že jsou i na booking. Najdete ale i na googlu. Jednoduchá chatka, čistá, jedna manželská postel a jedna patrová. Kuchyňka venkovní na verandě. Nevím, jak nároční jste na ubytování, luxus tady ale nečekejte :) Kdyby něco, pište klidně na blogzrzky@gmail.com

      Vymazat