neděle 8. prosince 2019

Chytrá hra / Obchod z edice Kvído od Albi

Mám pro vás ještě jeden z posledních předvánočních tipů na skvělou hru pro předškoláky. Albi se u nás doma pěkně zabydlelo, jak Kouzelné čtení (mohou se hodit starší články na blogu - klik, klik nebo klik), tak hry a zábavné aktivity z edice Kvído. Ty jsou super, něco využijete hlavně doma, spoustu také na cestách pro jejich kompaktní velikost - vějíře, hádanky na cesty, kvízy nebo povídačky. Celá edice Kvído je zaměřená na vzdělávání dětí v předškolním věku, trénují paměť, koncentraci a prohlubují vědomosti. Hry získávají každoročně nějaká ocenění.
 

Já vám ukážu poněkud neskladnou krabici, která se zrovna na cesty moc nehodí. Společenská hra Obchod - Hra o nakupování je velmi komplexně pojatá a šikovně zpracovaná. Téma nakupování je široké, líbí se mi, že Albi k tomu přistoupilo opravdu od A do Z. Moje děti se s ní poprvé seznámí na Vánoce, já ji dopředu studovala, ať jsem připravená na všetečné dotazy pod stromečkem.
 

 
Téma nákupu je u nás velmi aktuální. Děti si začaly samy hospodařit s penězi, které semtam dostanou od prarodičů. Někdy si z prasátka drobák vezmou a koupí si za své sušenku v kavárně. Zajímá je, kolik co stojí, jak se vydělávají peníze. Taky je oba dva baví počítání a láká samostatné nakupování. Takže máme silné sensitivní období právě pro tuto hru.
 
 
 
Krabice se po otevření stává zároveň hrací deskou, jsou na ní vyobrazené tři fáze nákupu - domov, cesta do obchodu a samotné nakupování v obchodě. Hráči si vylosují svůj vlastní nákupní seznam, kde je vyobrazeno, co je třeba v obchodě koupit a kolik to bude stát. Na začátku si hráči taky vylosují částku, kterou do startu obdrží. Většinou kapesné na nákup nestačí, hráči si však mohou vydělat pomocí různých domácích prací (úkoly na samostatných kartách), nebo mohou k penězům přijít náhodou, pokud si vezmou nějakou šikovnou kartu z balíčku výhod. Peníze však mohou i ztratit, od toho jsou zase červené karty s nevýhodami. Nejde tady ale jen o peníze, ale i o potraviny. Ty jsou hezky přehledně rozdělené v kartonových regálech na hrací ploše. Ne vždy jde nakupování snadno, opět tady čekají různé úkoly, nástrahy i výhody. Když má hráč všechny potraviny z nákupního seznamu ve vozíku a má dostatek peněz, může k pokladně, kde jednak roztřídí peníze, tak nakoupené suroviny. Vyhrává ten nejrychlejší, který se dostane s kompletním nákupem domů.
 

 
Hra je i výjimečně zpracovaná, líbí se mi nápad rozevřené a maximálně využité krabice. Uvnitř umístěný obchod s kartonovými regály, vozíky, třídící pokladna, nákupní taška s přihrádkami... Do detailu promyšleno. Figurky se posouvají pomocí otočné střelky nebo barevné kostky, podle toho, kde se zrovna hráč na plánku nachází.
 


 
Obchod je všestranně zaměřená hra. Nejen, že se díky hře děti zdokonalí v počítání a rozměňování peněz, uvědomí si i hodnotu financí a fakt, že nic není zadarmo. Krom základů matematiky děti zapojí své mozky, využijí logické myšlení. Naučí se pracovat s výhodami a nevýhodami, které mohou nastat i v reálném životě. Také pro ně může být velmi motivační zapojit se dobrovolně do domácích prací.  
 
 
Hra je určena dětem od 4 let. Nevím, nevím. Můžu povědět po Vánocích, jak se s ní Kubík popral, i když v návodu je jasně uvedeno, že menším dětem mají pomáhat rodiče. Jinak si myslím, že samostatné hraní zvládnou až děti plus minus šestileté. Hra je opravdu rozsáhlá, téma široké a taky myslím, že bude aspoň na půl hodiny. Tady vyvstává otázka, jak dlouho se malé děti vydrží na hru soustředit.  
 
 
Já se na společné hraní vyloženě těším. O Vánocích bude spousta rodinného času a sama jsem zvědavá, kolik témat k diskuzi nám tato pěkná a chytrá hra připraví.
 
Máte někdo Kvídův Obchod doma? Jste spokojení? Anebo další hry od Albi? Přijímám poslední vánoční tipy. S otevřenou náručí...
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce se společností Albi.

2 komentáře:

  1. Dobrý den. Jak se nakonec osvědčila hra co se týče věku? Uvažuji pro holku 3 a půl roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, hra je super a děti ji mají pořád rády. Věková hranice 4 let je opravdu minimální, pokud chcete, aby dcera hrála sama. Pokud ji povedete, určitě to zvládne, ale skutečný zážitek ze hry to asi nebude. Myslím, že Kubík hrál fakt sám tak ve 4,5 - 5 letech.

      Vymazat