pondělí 2. prosince 2019

Knižní výzva / Woodwalker - Caragova proměna

Titul: Woodwalker - díl 1. Caragova proměna
Autor: Katja Brandisová
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2016
Počet stran: 272
 
Anotace
 
Když se z ničeho nic objeví záhadný jedenáctiletý chlapec, který ztratil paměť, čeká městečko Jackson Hole pozdvižení. Chlapce pojmenují Jay a umístí jej do pěstounské rodiny. Tajemný Jay ale není jen tak obyčejný chlapec, ve skutečnosti se jmenuje Carag a narodil se jako puma v severoamerických lesích. Je to totiž woodwalker - jedinec, který dokáže měnit svou podobu. Lidský svět ho sice okouzlil, ale neví si s ním pořádně rady, dokud nenarazí na střední školu Lízy Clearwaterové pro speciální děti. Tam na něj spolu s jeho novými spolužáky čeká nejedno zvláštní dobrodružství.
 

Recenze
 
Carag je puma. Nicméně se umí proměnit v kluka, stejně jako jeho rodina, se kterou žije ve Skalistých horách. Na rozdíl od svých příbuzných ho láká život s lidmi, ve městě. Rozhodne se pro složitý krok, svoji rodinu opustí a motá se v lidské podobě po lese, kde ho najdou lidé. Hraje hru, že si nic nepamatuje a tak se dostane nejprve do pěstounské péče, poté ho vyberou jako nadaného žáka do velmi speciální školy pro děti, co se také umějí přeměňovat. Říká se jim woodwalkeři. Prožívá svá první přátelství, lásku i tvrdé spory se spolužáky. A nejen s nimi. Temnota číhá na každém rohu.
 
Než dám nějakou knihu dětem, přečtu si ji sama. Někdy si ke mně najde cestu také knížka z žánru Young Adult nebo fantasy a já zajásám. Zajímá mě, kam se dětská literatura posouvá, jestli se podobá té, co jsem četla jako dospívající já. U jednodušších příběhů a nekomplikovaných dialogů si mnohem víc odpočinu než u nervy drásajících psychologických motanic. Takže u mě vítaná změna.
 
První díl série Woodwalker mě na první pohled zaujal obálkou a krásnými černobílými ilustracemi uvnitř knihy. V něčem mi knížka připomíná Harryho Pottera (to ta škola s výjimečnými dětmi), trochu Twilight ságu (to ty proměny). Ale jen trošku. Bezesporu je to kniha zajímavá, velice čtivá a vzhledem k tomu, že mé děti se tak často hrají na nějaké proměňování, vím, že z ní za pár let budou nadšení. Není strašidelná, napínavý mi přišel jen samotný závěr.
 
 
Příběh je krom prvků fantasy příběhem dospívajících dětí, které mají stejné problémy, jako "naše" děti. Mají strach, stydí se, mají trému před důležitou zkouškou, trápí je sourozenci, prožívají lásku i nepřátelství, prožívají první velká a samostatná dobrodružství s kamarády.
 
Samotný text je jednoduchý, příběh nesložitý, vše dává hlavu a patu. Možná jsem jen ze začátku bojovala s velkým množstvím postav, ale to se brzo poddá. Ty hlavní jsem si zapamatovala a ty druhotné jsem nechala plynout. V knize je přiměřené násilí, to musí rodiče zvážit, jak na tom jejich děti jsou. Je tam pár bojů v rámci školních předmětů, ale jeden zápas je naostro. Nic drastického, ale je to tam.
 
Když jsem přemýšlela, v kolika letech bych to Klárce dala přečíst, řekla bych, že je to pro děti na druhém stupni ZŠ. Samozřejmě míra zralosti se teď těžko odhaduje. Já jsem knihu přečetla během pár dní a už na mě na poličce čeká druhý díl s modrou obálkou.
 
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Bookmedia.

Žádné komentáře:

Okomentovat