středa 18. prosince 2019

Knihy pro děti / Sněhová sestřička

Tato kniha přišla jako na zavolanou, vyšla nedávno v nakladatelství Host a načasování je přímo perfektní. Vánoční příběh z Norska, který je všechno jen ne tradiční. Otevírá témata jako jsou smutek, bolest, ztráta, osamělost. Ale při tom všem není pesimistický. Je plný naděje. I když asi budete plakat, to ano, budou to slzy z dojetí a porozumění. Sněhová sestřička (autorka Maja Lunde, ilustrace Lisa Aisato) je dojemná a poutavá kniha, která ve 24 kapitolách otevírá všechna uzavřená srdce.


Jedenáctiletý Julián si nepřeje nic jiného než prožít běžné Vánoce. Se svou rodinou, uprostřed barevných vánočních ozdob a vůně prosycené perníčky a horkou čokoládou. Atmosféra doma se však tomuto tradičnímu schématu moc nepodobá. Vládne tam ticho, šeď a smutek. A někdo tam strašně moc chybí. Laskavý příběh o rodině, lásce, smrti a přátelství chytne za srdce nejen vaše děti, ale i vás.



 
Téma smrti v dětské literatuře už není dávno tabu a je to dobře. Když zemře někdo blízký, se všemi v okolí to zamává. Málokdo se s tím dokáže vyrovnat, málokdo dokáže tak významnou ztrátu ustát. Jenže smrtí jednoho člena rodiny rodina jako celek nekončí. Žije dál. Musí si najít nové tempo, nové srdce, které za ně všechny bude znovu tlouct.




Co dělá tuto knihu výjimečnou, je dokonalé propojení něžného textu a překrásných velkoformátových ilustrací. Často se stává, že ilustrace v dětských knihách totálně přebijí kvalitu textu, jindy je sice příběh povedený, pokulhávají za ním pro změnu ilustrace. Tady mi přijde, jakoby autorka s ilustrátorkou tvořily synchronizovaně, současně, jakoby seděly celou dobu u jednoho stolu a vytvářely toto nesmírně hodnotné dílo. Jako kdyby si povídaly nad každou stránkou. Texty jsou promyšlené, a ačkoliv se jedná o knihu o 190 stranách, není to rozhodně zdlouhavé čtení. Snové akvarely, především ty celostránkové, dokonale vystihují lidské emoce. Jsou tak reálné, tak vypovídající, že o tom, co hlavní postavy právě prožívají, absolutně nepochybujete. Díky obrázkům jste tam taky.


 
Tuhle knížku patrně nezařadím do dětské knihovničky, bude mít své čestné místo ve velké rodinné knihovně a předpokládám, že si z jejího čtení uděláme každoroční tradici. Je v ní spousta moudra, které je potřeba si připomínat.
 
 
-
Za recenzní výtisk Sněhové sestřičky děkuju nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat