pátek 6. prosince 2019

Knižní výzva / Životní terno

Titul: Životní terno (Ditt livs affär)
Autor: Fredrik Backman
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2017
Počet stran: 79
 
Anotace
 
Je noc před Štědrým dnem a nemocniční chodbou kráčí žena v tlustém šedém svetru, aby si odvedla jednoho z nás. Má s sebou desky se jmény nás všech: pětileté holčičky trpící rakovinou, která se bojí „mimouzemšťanů“, dvacetiletého mladíka láskyplně leštícího pivní sklenici ve vysněném baru, pětačtyřicetiletého muže, který uhání tmou v drahém autě a hledá, do čeho by narazil. Jeden z nás dnes přijde o život, pokud se pro něj někdo jiný dobrovolně neobětuje. Jenže nestačí pouze zemřít - život totiž není jen to, co právě končí. Život jsou i všechny minulé události.


Recenze
 
Melancholicky laděný příběh bohatého a mocného muže, který umírá na rakovinu, a rekapituluje. Vidí, co za sebou zanechal, čeho se vzdal. Příběh malé holčičky, která čeká na svůj den na stejném nemocničním oddělení. A začíná vzájemné prolínání, prozření osamoceného muže, kterého čeká největší životní volba.
 
Ach. Já nemůžu jinak. Fredrik Backman a já k sobě už nadosmrti patříme. Myslím, že mě žádná jeho kniha nemůže zklamat, už jsme na stejné vlně, na jedné lodi, rozumíme si a souzníme. I přes to všechno, co bylo o této knize napsáno, mě zase dostala. A budu ji číst ještě několikrát.

 
Není to typický vánoční příběh. Plný radosti a blaženosti. V knize je smutek. Hodně smutku. Ale jak jsme u Backmana zvyklí, je tady i naděje. Autor dokáže bravurně zachytit ty nejintimnější emoce, všechny lidské pochybení, ale stejně tak to dokáže zahalit do závoje příjemně lehkého a osvěžujícího  humoru.

Krom příběhu hodného zamyšlení mě dostaly i nádherné ilustrace. Ty dělají knihu ještě výjimečnější. A ta titulka? Nejraději bych si ji tady někde vystavila.


 
Přece jen malé doporučení. Pokud Backmana znáte a čtete, myslím, že touto jednohubkou nemůžete být zklamáni. Je to přesně jeho styl, jen v neobvyklém povídkovém formátu. Pokud s Backmanem začínáte, neberte tuto knihu do ruky jako první. Začněte třeba Medvědínem nebo knihou Muž jménem Ove. Na těchto dvou si testnete, jak to spolu máte. Buď vás dostane, nebo mu neporozumíte. 
 
Byla jsem zaskočená formátem knihy, malá, útlá, trochu nezvyk u Fredrika. Povídka o málo slovech, povídka o velké myšlence. Zhltnete ji za dvě hodiny, ale spíš si myslím, že si ji dáte ještě jednou. A pak možná ještě znovu. I na tak málo stranách je pořád co objevovat. Já jsem dostala to, co jsem si přála, i když mě samozřejmě zamrzelo, že to skončilo tak rychle. #iloveyoufredrikbackman


-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat