čtvrtek 12. prosince 2019

Knihy pro děti / Série knih Hello Ruby

Pokud mě sledujete na IG, už v polovině října jsem se rozplývala nad skvělým literárním počinem na poli dětské literatury z nakladatelství Dynastie. Nakladatelství sleduju už dlouho na sociálních sítích a proto mé pozornosti neunikla ani série dětských knížek na téma IT - Hello Ruby. IT pro děti? To jako vážně? Pro školáky snad? No, spíš pro malé školáčky, řekla bych. I když zatím děti úspěšně držíme od našeho počítače, mobil do ruky dostávají jen výjimečně, stejně to vnímají. Vidí nás, přemýšlejí, hloubají, ptají se. A od vás se očekává, že budete odpovídat. Jenže to zrovna v této oblasti není tak jednoduché. Aspoň pro mě ne. I když jsem před mateřskou pracovala u obří IT společnosti, počítače, programování, ach, mrzí mě to, ale stále španělská vesnice...


Počítače jsou součástí našeho světa. Každým dnem víc a víc. Nemůžeme se tomu bránit, jen zatím nechci, aby technika moje děti ovládla. Vím, jak je to fascinuje. Vím, jak je to dokáže strhnout. Jak je to dokáže polapit. Takže jsem opatrná. Na mém mobilu mají stažené nějaké aplikace, víceméně edukativní. Jednou za čas je mají k dispozici. Občas jim pustím nějaké video na youtube. Většinou písničky v angličtině nebo nějaký dokument o dinosaurech. Ale vím, že se to jednou zlomí, minimálně s nástupem dětí do školy. 



 
Druhá věc je, že vidí nás. Ví, že počítač potřebuje k práci Chlupáč. Ví, že večer píšu články. Ví, že když je táta na služebce, můžeme si volat přes internet a dokonce se u toho vidíme. Ví, že většinu hraček jim kupuju, aniž bych musela jít fyzicky do obchodu. Ví, že se často dívám na radarovou aplikaci předtím, než jdeme ven. Ví, že si přes mobil umím koupit jízdenku na šalinu. Ví, že dokážu poměrně rychle najít odpověď na otázky ohledně zvířat, vesmíru nebo dinosaurů. Ví, že v mobilu mohou být knížky, písničky, videa i audiopohádky. Ale asi tomu nerozumí. Berou to jako hotovou věc.


 
A až se začnou ptát? Přijde to tak za rok, myslím, až Klárka bude v první třídě a nějaké děti už budou mít mobil a tablet. A Klárka je zvídavá, potřebuje vědět, jak věci fungují. Tak na to jsem připravená. Mám dvě knížky z edice Hello Ruby - Velká cesta do nitra počítače a Výprava do internetu. Tak budeme číst a prozkoumávat taje technologie společně, protože i já se mám co učit. Ať pak nejsem trapná :) Knihy jsou určené dětem od 5 let, já bych tak optimistická nebyla, buďto nemám střízlivý odhad anebo fakt nejsme moc zběhlí, ale já bych je doporučila aspoň sedmiletým. A i tehdy některým věcem na kloub prostě nemohou přijít, myslím, že i pro sedmileté dítě je IT moc abstraktní pojem.



 
Já jsem ale z knih nadšená pro jejich podstatu. Že někdo přišel s tak skvělým nápadem přiblížit to celé abstraktno našim dětem. Těm, které bude technologie obklopovat mnohem víc, než obklopovala nás. Té generaci, která už se narodila do světa počítačů. Pro ně už bude počítačová gramotnost naprostá nutnost. Ale nějak si myslím, že oni to už budou mít v krvi, neznají žádné "před".



Obě knihy jsou precizně a komplexně pojaté, navíc nádherně ilustrované. Popisují všechny součásti každého počítače, ukazují, k čemu slouží a jak pracují, jak si můžeme představit internet, co všechno na internetu děláme. Všechny zapeklitosti IT jsou popisovány na dobrodružstvích zvídavé holčičky Ruby a jejich kamarádů tak, aby se všechno potřebné dostalo sympaticky k mladému čtenáři. V druhé polovině knihy vždycky najdete pracovní sešit s úkoly, na kterých si děti ozkoušejí, jak dané tématice porozuměly. Finská autorka Linda Liukas na to šla vskutku od lesa, povedlo se jí napsat příjemně obsáhlou knihu, která dokáže mluvit o složitých věcech lidsky. Dětsky.

 Jakub si kreslí svůj notebook

Klára si lepí svůj smartphone
 
Třetí díl série o holčičce Ruby se věnuje základům programování, tam bych to viděla ještě o pár let později. Ten doma zatím nemáme. Možná si ho někdy koupím já. Anebo se konečně vypravím do brněnského Czechitas.
 
 
-
Za recenzní výtisky knih Hello Ruby srdečně děkuju nakladatelství Dynastie.

Žádné komentáře:

Okomentovat