úterý 17. prosince 2019

Mama tip / Ekologická domácnost

Naše domácnost by si přála být mnohem víc minimalistická. Už jsem se do toho jednou pustila, očistila jsem byt od všech zbytečností a v milované Ikea mám nastavený vnitřní zákaz kupovat dekorace jen tak. Všechny ty svíčky, stojánky, rámečky, polštářky a plédy. Fakt je nepotřebuju. Dýchá se mi líp, provětrala jsem tenkrát botník, šatní skříň, prošla jsem místnost po místnosti a zbavila se spousty věcí. Mnohem méně nakupuju, víc přemýšlím. Minimalismus preferuju nejen v domácnosti, ale i v kosmetice. Čím míň blbostí flakónek obsahuje, tím líp. Skoro výhradně používám přírodní kosmetiku a sedí mi. I dětem. Jeden z dalších dílků skládačky, jak mít čistší domácnost, je drogerie - mýdla, prací prášky, přípravky na nádobí. Dřív mě u těch eko značek pro domácnost dost odrazovala cena. Když jsem ale na podzim nakupovala v eshopu Garden Carrier, objevila jsem značku Ecos, která mi přijde i cenově dostupná.
 

Vzala jsem na zkoušku dva jejich produkty, které doma používám nejvíc. Dezinfekční sprej na hračky a jídelní stoleček plus mycí prostředek na dětské nádobí. Prostředky jsou bez vůně, vyrobené z rostlinných složek, které jsou navíc velmi rychle rozložitelné v odpadních vodách. Je to americká značka s řeckými kořeny.
 
Gel na mytí dětského nádobí využívám denně, i když máme myčku v provozu furt. Lahvičky, lžičky, hrníčky, ne všechno cpu do mycího kolotoče. Mám pocit, že klasický jar na tyto dětské věci lít úplně nechci. Prostředek na nádobí Ecos neobsahuje žádné aroma, barvivo ani konzervační prostředek.
 
Ne že bych byla úplně posedlá dezinfekcí, moje děti jsou fakt dost přírodní, ale některé věci zasluhují. Nejčastěji (jednou denně) musím vycídit Matějův stoleček, kde jí a provádí s jídlem nejrůznější a často i poněkud nechutné kousky. Mačká, drobí, bouchá, lisuje, šťouchá. A pak se v tom rochní. Nepotřebuju, aby jeho stolek voněl jako chlorem prosycený vzduch v bazénu, takže používám tento dezinfekční čistič hraček Ecos ve spreji. Ideální na stolečky, dětské židle, já jím jednou za čas vyčistím i pěnové puzzle.
 
 
Pokud aspoň částečně smýšlíte zeleně, mohlo by se vám hodit. Mně to tenkrát přišlo vhod, mám ráda, když na něco narazím jen tak náhodou.
 
-
Tento článek vznikl na základě spolupráce s obchodem www.gardencarrier.cz. Garden Carrier - to jsou česká ergonomická nosítka z biobavlny, v obchodě také najdete české dřevěné hračky, dětské ekologické nádobí, přírodní kosmetiku a šetrné prostředky pro domácnost. V Praze je najdete i v kamenném obchůdku na Bělehradské 36.

2 komentáře:

  1. Úplně mi mluvíte z duše, poslední dobou místo hromadění věcí, se jich snažím zbavovat, tak že je daruji nebo prodávám, abychom měli doma tak nějak vzdušněji. My dlouho používáme přírodní ekover jar z dm a nedám dopustit ani na jejich octový čistič. Můj další krok bude si přípravky vyrábět 🙂
    Další věc co jsem pro naše zdraví udělala, že jsem investovala do nového nádobí, protože jsem zjistila, že hrnce a pánve mohou při zahřátí uvolňovat škodlivé látky. Tak jen takový malý tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Snažím se doma tu ekologii hodně řešit. Na druhou stranu ale je potřeba si říct, že to nikdy nebude prostě stoprocentní. A taky je potřeba si říct, že si člověk chce prostě občas udělat radost. Třeba zde jsme si nedávno koupili odvlhčovač vzduchu s čističkou, protože jsem po něm už delší dobu toužila.

    OdpovědětVymazat