úterý 10. prosince 2019

Audiokniha / Zůstaň se mnou

Titul: Zůstaň se mnou
Autor: Ayobami Adebayo
Interpret: Nikola Votočková, Martin Myšička
Délka poslechu: 8 hodin 35 minuty
Seženete na Audiotéce
 
Anotace

Yejide doufá v zázrak: že porodí dítě. Touží po něm její manžel. Touží po něm její tchyně. Yejide už vyzkoušela všechno – namáhavé svaté poutě, tance s proroky, modlitby k Pánubohu. Když ale její rodina neústupně trvá na tom, aby si Akin našel druhou ženu, je už toho na Yejide příliš. A tak se začíná odvíjet příběh odcizení, žárlivosti, zrady a zoufalství. Na pozadí společenských a politických zvratů, kterými v osmdesátých letech 20. století procházela Nigérie, vykresluje Ayobami Adebayová strhující obraz křehkosti manželské lásky, rozpadu rodiny, zničujícího žalu i všepohlcujících mateřských pout. Román Zůstaň se mnou je příběhem o naší zoufalé snaze ochránit před zármutkem sebe i ty, které milujeme.
 
Recenze
 
Srdceryvný příběh z exotické Nigerie líčící společný život Yejide a Akina, který začal jako velká osudová láska na vysoké škole, rychle se přehoupl v manželství, kterému však chybělo dítě. Potomek je v africké společnosti symbol přežití, symbol síly rodu, symbol mužství i fungující rodiny. Do hry o dvou hráčích začínají vstupovat další prvky, šamani, léčitelé, medicínské pokusy, druhá manželka. A láska se pomalu tříští na stovku kousků.
 
Při poslechu této knihy mi snad několikrát puklo srdce. Zatím jsem nevstřebala všechnu tu bolest a utrpení, kterých je kniha plná. A ani náhodou jsem nevstřebala tu naoko skrytou krásu a hodnotu tohoto příběhu. Knihy jsem přesycená, nemůžu ji dostat z hlavy a vlastně ani nechci. Je to jedno z nejlepších děl, co jsem ve svém knižním životě dostala.
 
Příběh je všemi směry jedinečný. Prostředí Nigérie je samo o sobě neotřelým dějištěm, nemám na svém seznamu mnoho afrických knih. Tolik kulturní, sociální a politické odlišnosti, přitom vše podáno s citem a bez zbytečného zatěžování stěžejního děje. Nicméně, kdyby se stejný příběh odehrával někde ve Francii, neměl by takovou váhu. Líbilo se mi, že příběh popisoval život vyšší vrstvy v Nigérii, lidi vzdělané, pracující, relativně bohaté, přitom tak vnitřně rozervané.
 
Děj má spád, všechno se hezky stupňuje, oceňuju, že mladá autorka pojala příběh z pohledu vícero vypravěčů. Všechny klíčové postavy totiž mají co říct. A vždycky se tak odkryje pravda ze všech úhlů pohledu, nezkresleně, syrově, opravdicky. O to víc je pravda bolestná a bezútěšná. Fakt jsem při poslechu cítila až fyzický smutek nad hlavními hrdiny. Bylo mi jich líto úplně všech a rozhodně nevidím příběh černobíle. Nenajdeme zde viníka ani oběť. Nezjistíme, kdo trpěl nejvíc. Nemáme šanci určit, čí láska byla silnější a kdo byl v právu. Kdo to všechno způsobil a kdo to všechno ukončil.
 
Jedno je jasné, mateřská láska je nejvíc. Jak se v knize píše: "Žena může být špatnou manželkou, ale nemůže být špatnou matkou.". Emoce kolem dětí jsou v knize tak silné, že je slabší povahy nemusí unést. Několikrát jsem se přistihla, že zatajuju dech, že zrychleně dýchám, že se modlím, aby už ten žal skončil. Že už si nikdo z nich (z nás) nezaslouží ani o gram utrpení navíc.
 
Zůstaň se mnou. Spojení, kterým je kniha protkána. Spojení, které celou knížku nejlépe vystihuje. Spojení, které má v knize tisíc podob. Je to nejsilnější kniha, kterou jsem kdy četla. Doporučuju ji všem, kteří vyhledávají společenskou prózu a psychologická rodinná dramata. Poslech audioknihy byl strhující, oba interpreti byli skvělí a dodali tomu onu pomyslnou třešničku. Ach. Děkuju. A pláču.
 
"Ale jsou věci, s kterými ani láska nic nezmůže. Než jsem se oženil, byl jsem přesvědčený, že láska překoná cokoliv. Brzy jsem zjistil, že čtyři bezdětné roky jsou příliš těžkým břemenem. Pod takovou zátěží a po tak dlouhé době se dokonce i láska prohne, podklesne, nalomí se a někdy zlomí. Ale ani když vám leží u nohou rozbitá na tisíc kousků, neznamená to, že už to není láska." - Akin
 
-
Tuto audioknihu jsem si svobodně vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat