pondělí 16. prosince 2019

Mama tip / Arganová kouzla

Do arganového oleje jsem se zamilovala už před pár lety, od té doby sice zkouším i jiné pleťové oleje, ale myslím, že arganový je top. Kdybych si měla vybrat jen jeden jediný, sáhla bych po něm - je to jeden z nejdražších a nejcennějších olejů používaných v kosmetickém průmyslu. Strom, z jehož plodů se olej lisuje, roste téměř výhradně v Maroku. V kosmetickém průmyslu je arganový olej používán pro vysoké procento účinných látek (tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny vitamín A, E a F), je vhodný na pleť i na vlasy. Když si ho zrovna nevtírám čistý do obličeje, používám jej i v jiných formách, jako součást jiné kosmetiky. Jako třeba hydrofilní odličovací olej nebo karité balzám.


Arganový olej mi jako jeden z mála přírodních olejů opravdu voní, avšak vůně není nijak silná, dráždivá, dominantní. Furt je to jen jemná vůně přírody. Hydrofilní oleje používám k odličování už nějaký ten rok, když odličuju řasenku (což není často), sáhnu spíš po mléku. Olej mi v očním okolí nedělá úplně dobře a trochu mě štípe. Běžné nečistoty ale olej zvládá perfektně, na rozdíl od mlék a vodiček nechá pleti ještě něco navíc - osvěžení a lehké promazání. Proto mám oleje k odličování tak ráda, přijdou mi víceúčelové. Tento typ oleje je ideální i na zralou pleť díky velkému množství antioxidantů.


 
No a abych dostala vzácný arganový olej k očím (a odehnala tak ty blížící se vrásky) a nebylo mi to nepříjemné, zkouším to s tímto malým balzámkem. Je to takové to cestovní balení, velikost zhruba jako klasický balzám na rty. Karité (bambucké máslo) je další africký zázrak, se kterým by si snad člověk po kosmetické stránce vystačil. Mám ráda jeho neutrální čistou verzi na všechno, plus mám ráda tyto malé kelímky - na suchý nos, na rty, na nehty... Tento arganový používám na rty a oční okolí. Šel by i na celou pleť, nicméně si nejsem jistá, jak dlouho by mi balení vystačilo.

 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s výrobcem přírodní kosmetiky Saloos.

1 komentář:

  1. Ahoj, zajímavý článek o kosmetice. Jsem po tyto , tam mi bylo doporučeno, abych používala kvalitní tělovou kosmetiku. Tak bych chtěla vyzkoušet tuto kosmetiku z arganového oleje. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat