neděle 1. prosince 2019

Chytrá hra / Lotto Šetříme planetu, třídíme odpady

Lotto se nám osvědčilo jako jedna z prvních společenských her, kterou zvládají svým způsobem i dvouleté děti. Přesto máme doma jen jedno zvířátkové, které Klárka dostala snad k prvním narozeninám. I když je nabídka na trhu velká a už tolikrát jsem nad dalším kouskem uvažovala, nakonec jsem vyhodnotila, že přece dvě lotta nejsou třeba. Až do té doby, než jsem objevila jedno "ekologické". Autorská hra Šetříme planetu, třídíme odpady značky Mamiee totiž nabízí díky svému zaměření široké spektrum využití.
 

Jakoubka už tak od dvou let fascinovala v našem Montessori centru práce s odpady. Byly tam modely barevných popelnic a malé obrázky různých druhů odpadů. Dítě mělo třídit a házet do popelnic to, co tam patří. Doma třídíme v praxi a děti do této ekologické aktivity často zapojujeme. Vynáší bioodpad na kompost před domem, v komoře třídí plasty a papíry, učím je, kam se nosí použité baterky, nebo kam bychom měli odvézt třeba starou postel. Rozvoj environmentálního cítění u dětí je pro mě hodně důležitý a vím, že zatím mají dobře našlápnuto. Je to ale nikdy nekončící práce.
 

 
Krabice obsahuje pět velkých hracích desek s obrázkem popelnice na papír, plast, sklo, nápojové kartóny a bioodpad. Dále 30 kartónových žetonů s vyobrazenými odpadky (v sadě je i 6 bílých koleček pro další rozšíření hry - zatím nepoužíváme). Hrací desky i žetony jsou vyrobeny z velmi tlustého a odolného kartónu, zvládnou tak necitlivé zacházení i malých dětí, což je velké plus.
 


 
Krom ekologického povědomí pomáhá hra s koncentrací a tréninkem vizuální paměti, při správné hře s dětmi rozšiřujete slovní zásobu. Nikdy hru nehrajeme jen tak. Minimálně si vždycky řekneme tuto formuli "Na žetonu mám staré noviny, ty jsou vyrobené z papíru a papír patří do modrého kontejneru". Hraní s dětmi beze slov je poloviční hraní.
 

 
Když vás lotto omrzí, můžete si vymyslet jiné aktivity. Se staršími dětmi můžete rozebírat, co se děje s roztříděnými odpady potom, co je odvezou popeláři. Co je spalovna. Co je ekodvůr. Proč jsou plasty tolik diskutované. Proč nemůžeme baterky vyhodit jen tak do běžného odpadu. Proč není všechno ovoce vhodné do kompostu. Mladší děti zase mohou hrací karty a žetony využít k jednoduchému přiřazování, na to se těším s Matějem zhruba za rok.
 

 
V obchodu Mamiee velice ráda nakupuju, mají široký sortiment vzdělávacích hraček, ale jdou i vlastní cestou. Vyrábí svoje hry, skvělé jsou jejich samolepky do pokojíčků a dřevěné Montessori pomůcky. Toto lotto se jim hodně povedlo a přesně se trefilo do mého vkusu.
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce se společností Mamiee.

Žádné komentáře:

Okomentovat