sobota 30. listopadu 2019

Mama tip / Švédská kuchařka & Recept na selské sušenky

O Švédsku toho moc nevím. Nikdy jsem tam nebyla. Chlupáč párkrát na služebce, odkud mi přivezl uzené plátky lososa a skořicové šneky. Já znám švédskou kuchyni výhradně z Ikey. Ale vím, že švédský stůl nejsou jen masové kuličky s bramborem. Švédská kuchařka mě dlouho lákala a mám ji doma už rok. Je na čase vám ji tady ukázat. I kvůli těm Vánocům, že jo...
 

Na švédské kuchyni se mi líbí hojnost ryb a červeného masa, jednoduchost pokrmů, důraz na lokální suroviny a překvapivě velké množství sladkého. A skořicoví šneci, to je moje velká slabost. Jestli mě už z blogu znáte, víte, jakou mám slabost pro knihy. Já i kuchařky považuju téměř za beletrii hodnou čestného místa v knihovně. Mám doma pár skvostných kousků a tato červená kniha se dokonce pyšní titulem "Nejlepší skandinávská kuchařka světa". Švédská kuchařka Dominiky Wittenberg Gašparové si z celosvětové prestižní soutěže Gourmand World Cookbook Awards přivezla zlato ve své kategorii. A to už je něco. Panečku.
 


 
Kniha je nádherně pojatá. Žádný rychlý sled receptů. Kvalitní kuchařky posledních let, které jsou hodné pozornosti, už ví, že je potřeba dát čtenáři i něco navíc. Krom receptů i trocha teorie, vysvětlení, doplnění, zajímavostí ze zákulisí. To všechno tato kniha nabízí. Tematicky je kuchařka rozdělena do deseti kapitol, z nichž se každá soustředí na jednu gastronomickou příležitost - např. Vánoce, Velikonoce, slavnosti slunovratu, srpnové račí hody. V jiné kapitole se podíváme na snídaňové menu, narozeninovou oslavu nebo fenomén Fika (příjemné posezení nad kávou a něčím malým k zakousnutí).
 


Na kuchařce mě doslova nadchly minimalistické fotografie zobrazující hotové pokrmy. Fotky nejsou nijak načančané, přibarvené, přesto jsou nádherné. Jídlo takové, jaké má být. Skandinávie se v mých očích rovná minimalismu, takže tato kuchařka se toho přesně chytila. Super je i doplnění textů o fotografie severské přírody.
 

 
Přidávám jednoduchý recept na výborné selské sušenky, které mají mandlový základ. Užijete si je ke kávě, čaji, myslím, že by šly i ke svařáku :) Ideální pro práci s dětmi a trénink na vánoční pečení.
 
Na 20 kousků potřebujete:
 
- 100 g najemno nasekaných mandlí
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky agávového nebo jiného sirupu (já použila med)
- 140 g másla
 
Předehřejte troubu na 200 °C. Všechno smíchejte dohromady do hladkého těsta. To rozdělte na dva díly. Z každého dílu vypracujte váleček o průměru 3 cm, zabalte do potravinářské folie a na hodinu šupněte do ledničky. Potom váleček rozkrájejte na půlcentimetrové plátky, položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 5-7 minut. Dozlatova.
 

 
Švédská kuchařka mě baví, často si ji po večerech prohlížím. Rozhodně doporučuju všem, co rádi pečou a vaří, a těm, které už trochu omrzela česká klasika a středomořská kuchyně.
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Smart Press.

Žádné komentáře:

Okomentovat