sobota 2. listopadu 2019

Audiokniha / Kaštánek

Titul: Kaštánek
Autor: Søren Sveistrup
Interpret: Zuzana Kajnarová
Délka poslechu: 15 hodin 4 minuty
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen. Krátce nato dojde k další vraždě. Další znetvořené tělo, další kaštanová figurka. Vyšetřovatelé bojují s časem, neznají však motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává. Dokáží ho zastavit dřív, než se objeví další panáček? A jak s vraždami souvisí případ zmizelé školačky?
 
Recenze
 
Děsivé rituální vraždy v Dánsku spojí dva na první pohled odlišné asociální vyšetřovatele v jeden dokonalý tým. K odhalení pachatele se musí zahloubat hodně do minulosti, musí hledat veškeré nenápadné spojitosti a taky musí potlačit svá ega. Kaštánek je pravý severský thriller, má v sobě všechno, co čtenář u těchto knih hledá. Strhující napětí, nečekané zvraty, zajímavé postřehy z vyšetřování a litry lidské krve.
 
Znám autorův Zločin, Kaštánek mi ale stylem hodně připomínal thrillery od Nesba nebo Keplera. Děsivé mordy, kdy se autor piplá v detailech, aby čtenáře úplně dostal. Motanice postav a zdánlivých motivů, několik falešných stop a nevinných podezřelých a samozřejmě všudypřítomné tušení, že to musí být někdo "z blízka". Několikrát se sami spletete, než to do sebe konečně zapadne. Ale tentokrát až na konci.
 
Postav je vskutku hodně. Ze začátku jsem se v poslechu poněkud ztrácela, ale jako vždycky, pak to náhodou "přecvakne" a rázem jsem zorientovaná. Děj byl velice dobře promyšlený a poměrně brzy odtušíte aspoň motiv.
 
Brutálnější než samotné zločiny je ta sekundární linie. Ten důvod, proč to všechno. Stav sociálního systému, práce úřadů a lhostejnost sociálních pracovníků. Jak jde o děti, mrazí mě ještě pěkných pár týdnů.
 
Severský styl mám tak moc ráda. Syrovost příběhů a paličatost vyšetřovatelů. Složitá psychologie, kdy po každé další stránce mívám pocit, že na severu opravdu asi lidem chybí sluníčko a že si to kompenzují hodně šílenými způsoby. Někdy mám trochu strach, co by o mé zálibě v těchto knihách řekl nějaký psycholog...
 
Za mě rozhodně plný počet, poslech jsem si parádně užívala i díky příjemnému hlasu interpretky.
 
P.S. Jsem ráda, že jsme všechna ta kila nasbíraných kaštanů hodili divočákům v oboře. Já je teď nějak nemusím...
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat