úterý 26. listopadu 2019

Audio pro děti / Vilma běží o život

Už dlouho jsem neposlouchala dětskou audioknihu s takovým zaujetím, vlastně jsem se přistihla, že mě baví úplně stejně jako kdybych poslouchala nějakou dospěláckou, kterou jsem si pro sebe vybrala. Povedené dětské audioknihy jsou hrozně uklidňující, většinou totiž hýří optimismem a nadějí. Stejně jako audiokniha Vilma běží o život Nadi Pažoutové. Jedno velké ách. Původně jsem ji chtěla papírovou. Zaujala mě na první pohled obálkou. Vyšla jako jedna z knih v rámci albatrosáckého projektu Zásilka z Knihozemě. Tam se knihy většinou podaří, nicméně jsem se tenkrát zalekla věkového určení. Píšou 9+. Pak jsem ji viděla na Audiotéce a riskla jsem to. Šestiletá Klárka ji dokáže poměrně dobře strávit.
 

Školačka Vilma umí rychle běhat a tak ji vyberou jako českého zástupce do mezinárodního závodu v Africe. Děti mají pod křídly světové organizace tímto běžeckým závodem bojovat za záchranu afrického pralesa. Vilma se hned první noc ztratí uprostřed džungle. A dostane se tak do opatrovnictví domorodého kmene, kde najde nové přátele, zjistí o sobě spoustu věcí a konečně se dozví, jak může pomoct místní krajině.
 
Velice příjemný hlas Jany Plodkové vás s dětmi do děje vtáhne raz dva. Dialogy a Vilminy vnitřní rozpravy jsou dětsky naivní, nicméně síla příběhu je uším ukryta. Příběh vyniká opravdu silnými myšlenkami, které možná skutečně pochopí až starší děti než je Klárka. Moc se mi líbil popis fungování africké vesnice, kmene, jak k sobě mají domorodci blízko, kolik času spolu tráví, jak jsou soběstační. V knize se objevují i prvky nadpřirozena.
 
Vilma běží o život je vítězným rukopisem literární soutěže Albatrosu na téma „Když nemůžeš, přidej“. Podle mě jde o dokonalé spojení zajímavého a dobrodružného příběhu v Africe s obyčejnou lidskou houževnatostí. Takže dětem velmi nenápadně podsouváme, jak je důležité být odvážný, mít bojovného ducha a respekt k lidské odlišnosti.
 
To hlavní poselství knihy pochopí i šestileté dítě. Jak je důležité naši přírodu opatrovat. Jak křehká je hranice mezi lidmi a přírodou. A že odpovědnost neseme všichni do jednoho.
 
Kapitoly jsou doplněny o příjemnou kmenovou hudbu, což u audioknih moc oceňuju. Tam, kde chybí ilustrace, dostáváme na oplátku bonus v podobě něčeho jiného. Za mě plný počet.
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat