pondělí 18. listopadu 2019

Knižní výzva / Vox

Titul: Vox
Autor: Christina Dalcher
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 368
 
Anotace
 
Kdybyste měli k dispozici jen sto slov denně, co byste udělali, aby vás bylo slyšet?
 
Neurolingvistka Jean McClellanová tráví dny ve vynuceném tichu — omezuje ji denní kvóta sta slov. Pokud řekne jen jediné slovo navíc, projede jí tělem elektrický šok. K moci se totiž dostala nová vláda a najednou je všechno jinak. Ale jen pokud jste žena. 
 
Takřka přes noc ztratilo sedmdesát milionů žen práci, zmrazili jim účty a sebrali pasy. A nejděsivější je, že dívky už se ve škole neučí číst a psát. Ještě nedávno každý denně pronesl až šestnáct tisíc slov, nyní musí ženy žít s náramkem, který jim slova počítá. 
 
Prezidentův bratr však při nehodě utrpí poškození mozku a Jean smí pokračovat ve výzkumu poruch řeči. Odměna? Dočasné vyjmutí Jean a její dcery z přísné denní kvóty. Ale co bude dál? Jean chce svůj hlas získat zpět - kvůli sobě, své dceři i kvůli každé umlčené ženě. Tohle je jenom začátek…
 

Recenze
 
Vox je uhrančivý dystopický román z ne tak vzdálené budoucnosti, jak se na první pohled může zdát. Ačkoliv nikde v knize nebyla žádná zmínka o roce, ve které se příběh odehrává, nějak cítím, že to celé bylo myšleno jako poměrně blízká a reálná hrozba. Svět nepostihla žádná apokalypsa, ani nevypukl mor, ani tam venku nezačali běhat zombíci, to se jen parta zlomyslných mužů domluvila, že trochu přeorganizují ve Spojených státech společnost.
 
Spojené státy se ocitly v úplně jiné éře historie. Nová vláda v čele s náboženským fanatikem vzala ženám během pár měsíců absolutně všechno. Ženy (včetně novorozených holčičích miminek) mají denní limit slov, nemůžou pracovat, číst, cestovat, studovat, mohou být jen poslušnými ženami, spořádanými hospodyňkami, věrnými a čistými ovečkami, obětavými matkami. Pro neposlušné a nepřizpůsobivé existuje pracovní tábor nebo ututlaná poprava, všem těmto skutkům však předchází veřejné zostuzení před celým národem v televizi, která je jak jinak než cenzurovaná. 
 
Neurolingvistka Jean žije s manželem a čtyřmi dětmi rutinní nespokojený život, než ji vláda povolá k tajnému úkolu. Má vyvinout sérum, které vrátí řeč prezidentovu bratru. Jednou ho už téměř vyvinula, než se svět změnil... Vedena naivní láskou a ještě silnější nenávistí vůči všem pokryteckým mužům úkol přijímá, ale její záměr se postupně mění... Avšak stejně rychle se mění i záměr vlády USA.
 
Samotný příběh mě dokonale strhl. Myšlenka nekonečného fanatismu s náboženským podtextem, neutuchající síla a odvaha běžných lidí za svobodu bojovat, utlačování ženských práv, popis nové společnosti, všechno to bylo víc než dobře promyšlené. Hezky to do sebe zapadalo, dávalo to hlavu a patu. Netápala jsem. Nečekala jsem, že děj bude tak pestrý, barvitý a napínavý. Ano, krátké kapitoly produkovaly skutečně slušné napětí.

Na knize mi přece jen něco vadilo, zrovna tady bych potřebovala asi víc stránek. Zajímal by mě podrobnější popis toho, co bylo před a po. Stačilo by mi pár desítek stránek o tom, jak tento nový krutý svět postupně vznikal, pár stránek, které by čtenáře uvedly do situace, kdy a proč stav nerovnosti nastal, co mu předcházelo... Stejně tak mi vyloženě chyběl klíčový bod ze samotného finále - jak se závěrečná scéna odehrála. Vzhledem k okolnostem, které následovaly, a tak trochu hrdinskému činu Patricka mi konec přišel až nedůstojně odfláklý. Nedovysvětlený. Za mě škoda.

Vox je dlouho očekávanou podzimní novinkou nakladatelství Host, která mě nad očekávání nadchla.
 
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Host.

2 komentáře:

  1. Děkuji za recenzi, navnadila jste mě :-) Nějak se kolem mě teď toto téma motá - zrovna jsem dočetla Příběh služebnice, taky dystopie založená na útlaku žen. Hezký den! Jana Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, stojí za přečtení! A co Příběh služebnice? Dobrý? Mám zařadit na svůj nekonečný wishlist?

      Vymazat