čtvrtek 28. listopadu 2019

Advent / Pracovní sešit s adventní a vánoční tématikou

Nevím, jak u ostatních rodičů předškoláků, ale u nás to jde fakt poznat. Ten přerod. Klárka vždycky hodně tíhla k různým tvořivým aktivitám, omalovánkám, samolepkovým sešitům. Kubík se vždycky vezl na "vlně Klárka", takže když jde Klárka pracovat, on musí samozřejmě taky. A já jsem za ty minuty naprostého zklidnění a soustředění opravdu ráda. Když se léto převtělilo do podzimu, začaly se zkracovat dny a venku jsme už netrávili tolik času, domluvila jsem se s dětmi, že jim na každý den nachystám jeden-dva-tři pracovní listy. Čerpám ze starých nedokončených časopisů, z internetu, z různých newsletterů, někdy něco rychle nakreslím sama, občas je to nějaká vystřihovánka, někdy omalovánka, hodně se teď motáme kolem grafomotoriky a hlavně Klárku teď baví spojovačky a vybarvování podle čísel. Takže pozdní odpoledne a večery se u nás často pracuje. Než zase vypukne další vlna divočení...


Vzpomínáte si ještě na moje adventní pracovní listy? Dávám sem opět link, je vás tady plno nových. Věřím, že se zase letos někomu šiknou. Tentokrát něco podobného nezvládnu. Jsem unavená. Potřebuju se do Vánoc hodně pověnovat blogu, ale převážně cítím, že opět potřebuju zvolnit (ke konci roku se takto cítím snad vždycky). Ale jsem ráda, že jsem na trhu našla moc hezky zpracovaný pracovní sešit na vánoční téma. Titul Hravý advent a Vánoce vyšel v nakladatelství Rubico a rozhodně stojí za pozornost.



 
Poměrně objemný svazek o 120 stranách zabaví děti během celého adventu. Líbí se mi, jak ho autorka pojala. Nejsou tam jen úkoly, jeden za druhým. Každému úkolu předchází tematický úvod, vysvětlení významného dne, běžných tradic a zvyklostí, jak to chodí ve světě, popis nejdůležitějších postav, které se s vánočními svátky pojí. Opravdu komplexní záběr, za který tleskám.


 
Druhá věc, kterou maximálně oceňuju, je střízlivé grafické zpracování. Podle mě pracovní listy nemůžou hýřit barvami, které děti zbytečně rozptylují a odvádějí jejich pozornost. Proto ani nevyhledávám běžné dětské časopisy, které jsou sice líbivé, ale většinou přeplácané, až na pár vkusných výjimek. Tento adventní pracovní sešit je vyvedený v černobílých barvách, je jasný, přehledný a pro děti srozumitelný.


Některé úkoly zvládnou už čtyřleté děti, některé třeba až šestileté. Ale v průměru doporučuju pro děti 4-7 let.

 
Hledání rozdílů, hledání stejných obrázků, spojovačky, bludiště, doplňovačky, hádanky, slovní přesmyčky... Všechno, co mají děti rády, aspoň ty moje. Pokud teda hledáte něco, co vám zpříjemní a rozumně vyplní společné čekání na Štědrý den, tohle by se vám mohlo líbit. Navíc jen za 99,-.

Žádné komentáře:

Okomentovat