středa 27. listopadu 2019

Knihy pro děti / Myšák Očko

Když mě (už před rokem!) oslovila na FB Šárka Svobodová, že napsala knihu pro děti s detektivní zápletkou, která se navíc celá odehrává na oblíbených místech v Brně, a jestli bych o knize nenapsala, souhlasila jsem bez velkého váhání. Já jsem sice byla tenkrát čerstvě po porodu s psychikou dost nabouranou neustále řvoucím Matějkem, ale na knihu jsem byla zvědavá. Projekt Myšák Očko je stále aktuální, proto o něm ráda napíšu i teď, věřím, že mnohé z vás zaujme. My si knihu naplno užijeme asi až na jaro, kdy půjdeme s dětmi místa činu osobně navštívit...
 

Detektivka pro děti. Hmm. Já zběhlá detektivnice jsem se musela oprostit od všech těch dospěláckých očekávání, co se žánru týče, a ponořila jsem se do dětsky jednoduché hádanky. Vlastně do dvou hádanek.
 

V knize, kde hlavním hrdinou je detektiv amatér myšák Očko, jsou příběhy hned dva. První s nádechem tajemna, druhý je vyložená zlodějovina. V prvním příběhu se myšák Očko snaží odhalit příšeru v Mariánském údolí a nakonec vyřeší záhadu 2v1. Druhý příběh se odehrává v lokalitě Hády a detektiv musí během zvířecích závodů odhalit nenechavého zlodějíčka. Ten první nás bavil o něco víc.
 

 
Knihy jsou hezky popisné, vystupují v nich výhradně zvířata a děti se v nich seznámí v omezené míře i s brněnským hantecem. Toho já, jakožto rodilý nebrňák, nejsem moc fanouškem. Slov v místním nářečí je v textu však poskrovnu, pro jistotu v závěru najdete malý slovník.
 

 
Nejsilnější stránkou této knihy je reálnost kulis. Příběhy se odehrávají ve skutečných a turisticky silných lokalitách Brna - Mariánské údolí v Líšni a lom Hády mezi Maloměřicemi a Líšní. Obě lokality máme z ruky, proto jsme ještě nevyužili maximální potenciál této knihy. Ptáte se jaký? Kniha je tak trochu interaktivní. Tím, že se odehrává v reálném prostředí, mohou i děti doplnit svoje čtení o zážitky z těchto míst. Mohou jít po stopách myšáka Očka, mohou se podívat na všechna ta místa z příběhu. Dokonce mohou na zmíněných místech hledat malá dřevěná kolečka se značkou Očka a tak dobrodružné čtení posunout na vyšší level.
 
 
Podle aktualit na FB tuším, že Šárka chystá pokračování. Myšák se bude snažit vyřešit záhadu v centru Brna. A pak třeba vymyslí něco dalšího. Myšák Očko není jen kniha, ale Šárka na knížku navázala spoustu doplňkových aktivit - pexesa, omalovánky, pohlednice, písničky, videa a autorská čtení. Stačí sledovat stránky projektu nebo FB profil.
 
 
Některé děti čtení nevyhledávají, nedávno jsem o tom psala. Právě pro ně je potřeba vyhledávat tyto druhy knih. Knihy s přesahem. Knihy, které propojí "nudné" čtení s nějakým dobrodružstvím. Výlety do přírody a společné aktivity při hledání myšákových značek mohou děti k četbě nalákat. Tuším, že tohle byl i hlavní cíl autorky. Ať se tedy daří!

Žádné komentáře:

Okomentovat